epa

TALIJANSKA VLADA Liga i M5S postigli dogovor

Čelnik talijanske Lige Matteo Salvini u nedjelju je objavio da je postignut dogovor s pokretom Pet zvijezda (M5S) o sastavu nove talijanske vlade koji će u ponedjeljak biti predstavljen predsjedniku Sergiu Mattarelli.

“Postigli smo dogovor o čelniku i ministrima i očekujemo da nitko neće staviti veto na izbor koji predstavlja volju većine Talijana”, naglasio je Salvini, dodavši kako premijerom neće postati ni on niti predsjednik M5S-a Luigi Di Maio (foto).

Liga i M5S su u petak predstavili “ugovor o vladi” koji okreće leđa politici štednje i “naredbama” Bruxellesa i obećava snažnu borbu protiv korupcije, svih vrsta delikvencije i imigracije.

No misterij o budućem premijeru mogao bi biti otkriven tek u ponedjeljak poslijepodne.

Dvojica čelnika su u nedjelju dva sata razgovarali u Rimu, daleko od novinara.

Prema pisanju medija, obojica će postati ministri. Salvini će preuzeti ministarstvo unutarnjih poslova, a Di Maio rada i ekonomskog razvoja.

Pripadnici M5S-a su u petak pozvani da glasaju o programu, a njih 94 posto ga je prihvatilo. To je učinjeno preko internetske platforme Rousseau kojoj pristup imaju svi registrirani glasači stranke, njih preko stotinu tisuća.

Liga je pak svoje pristaše pozvala da svoj stav u subotu i nedjelju izraze na tisućama štandova koji su postavljeni diljem Italije.

Komentiraj