Talijani izglasali zakon koji zabranjuje proizvodnju i prodaju sintetičkog mesa: “Borba se sada seli u Europu!”

Autor:

Pixabay

Novi oblici hrane poput laboratorijski proizvedenog ‘mesa’ predstavljaju rizik za talijansku kulturu, identitet i civilizaciju, upozorio je u četvrtak talijanski ministar za suverenost hrane i poljoprivredu, Francesco Lollobrigida.

Talijanski parlament usvojio je prvi europski zakon kojim se zabranjuje uzgoj mesa u laboratoriju, a Lollobrigida je rekao da su mjere usmjerene na “obranu radnih mjesta, okoliša, kulture i identiteta – koji su ukorijenjeni u kvaliteti hrane” te da su namijenjene “obrani naše civilizacije protiv modela vođenog delokalizacijom i dugim lancima opskrbe.”

Desna vlada na čelu s Giorgiom Meloni iskoristila je novu hranu kao novu frontu u kulturnom ratu. Za Lollobrigidu, proizvodnja kultiviranog mesa predstavlja egzistencijalnu prijetnju tradicionalnom uzgoju mesa i ruralnom načinu života u skladu s zemljom: “Ako proizvodite hranu koja nema veze s čovjekom, zemljom, radom, možete premjestiti proizvodnju na mjesto s nižim porezima i manjim ekološkim standardima, šteteći radna mjesta i okoliš.”

Opozicija je kritizirala mjere kao “ideološku propagandu” koja odražava neprijateljstvo stranke Giorgije Meloni prema globalizaciji i modernosti te njezinu obranu ponekad izmišljenog tradicionalnog načina života i vrijednosti.

Otkako je prošle godine došao na vlast kao prvi talijanski ministar za suverenost hrane, Lollobrigida, koji je i zet premijerke Giorgije Meloni, uveo je niz patriotskih mjera koje brane talijansku kulturu i kulinarstvo. U ožujku je uveo mjere koje zahtijevaju jasno označavanje i zdravstvena upozorenja za brašno dobiveno od insekata poput cvrčaka i gusjenica. Brašno od insekata, koje je bogato vitaminima, proteinima i mineralima, odobreno je od strane EU.

Lollobrigida je rekao da ‘nije protiv insekata … već za transparentnost’. “Osigurali smo da građani znaju ima li škorpiona ili gusjenice u njihovom brašnu”, rekao je.

Invazivne vrste

Ovog ljeta, Lollobrigida je usmjerio pažnju na stranu invazivnu vrstu, atlantski plavi rak, koja prijeti talijanskim autohtonim školjkama i dagnjama. Podijelio je sliku Giorgije Meloni i jela od rakova na obiteljskom odmoru kako bi uvjerio ljude da se izvuku iz kriznog stanja s rakovima – jedući ih.

Italija je uvijek bila snažan branitelj svoje kulturne baštine hrane i ima više proizvoda s zaštićenim podrijetlom, poput Parmigiana Reggiana, od bilo koje druge zemlje. Ali, za Lollobrigidu, suverenost hrane ne znači samo zaštitu poljoprivrednika, već ‘obranu sustava koji mora biti slobodan odlučivati što proizvesti i što jesti’.

Suverenost hrane je pokret zasnovan na pravu na konzumiranje hrane koja je kulturno prikladna, kao i na lokalnoj samoodređenosti u prehrambenim sustavima i podršci tradicionalnom znanju, odbijajući tehnologije poput GM usjeva i sintetičkih pesticida. “Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku pokazali su da je strateška autonomija u hrani ključna”, rekao je Lollobrigida, “budući da nas je oslanjanje na dugi lanac opskrbe energijom, gnojivima i hranom ostavilo na milost kriminalaca i autokrata koji nas mogu ucijeniti na energiji i gnojivima, a u budućnosti bi nas mogli ucijeniti i hranom.”

Donji dom parlamenta je u četvrtak odobrio Lollobrigidin prijedlog zakona koji zabranjuje proizvodnju i prodaju sintetičkog mesa. Talijanski Savez za komplementarne proteine, skupina koja predstavlja tvrtke i istraživače s ekspertizom u proteinskoj hrani na biljnoj osnovi i uzgojenom mesu, rekao je da zakon “Talijanima govori što mogu jesti, a što ne, guši inovacije i vjerojatno krši zakon EU … Dok su nekada bili poznati po inovacijama poput mikročipova i revolucionarnoj modi, talijanski političari sada biraju ići unatrag dok svijet ide naprijed.”

Ettore Prandini, vođa udruge poljoprivrednika Coldiretti, rekao je: “Italija, koja je svjetski lider u kvaliteti hrane i sigurnosti, ima dužnost biti vođa u politikama zaštite zdravlja građana. Borba se sada seli u Europu”.

Komentatori su ukazali na to da Italija možda neće moći proturječiti prodaji sintetičkog mesa proizvedenog unutar Europske unije, gdje zajedničko jedinstveno tržište omogućuje slobodno kretanje roba i usluga. Lollobrigida je za Politico rekao da ne očekuje probleme od EU-a, koji “drži načelo da se identitet naroda mora sačuvati.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.