Talijanska premijerka nasjela na poziv ruskih prevaranata: “Rat je velika ‘tlaka’ za sve strane”

Autor:

epa10931486 A handout photo made available by the Israeli Government Press Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) meeting the Prime Minister of Italy, Giorgia Meloni, in Kirya Tel Aviv, which houses the Israeli Ministry of Defense, in Tel Aviv, Israel, 21 October 2023.  EPA/Avi Ohion / GPO / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/Avi Ohion / GPO

Talijanska premijerka Giorgia Meloni nasjela je na lažni telefonski poziv poznatih ruskih prevaranata, čija je meta bila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, potvrdio je u srijedu njezin ured u Rimu.

Meloni je prevario pozivatelj koji se predstavio kao predsjednik istočnoafričkih Komora Azali Assoumani, aktualni predsjedatelj Afričke unije. Zapravo su to bili ruski prevaranti poznati pod imenom Vovan i Leksus.

Poziv se dogodio 18. rujna, uoči Opće skupštine UN-a, objavio je Melonin ured. Talijanska vlada nije komentirala sadržaj poziva. No izvadci su objavljeni u Rusiji, među ostalima prenijela ih je i novinska agencija Ria Novosti.

Dvojica Rusa, pravim imenom Vladimir Kuznecov i Aleksej Stoljarov, već su na taj način nekoliko puta prevarili svjetske čelnike i poznate osobe.

Po izvadcima, Meloni je rekla da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo u veljači 2022., “velika ‘tlaka’ za sve strane“. “Približava se trenutak kada će svi shvatiti da nam treba izlaz”, rekla je. Dodala je da ima “neke ideje” o tome, ali i da želi pričekati pravi trenutak.

Po ruskim izvješćima, razgovarali su i o migracijama. Meloni je rekla: “Europa je dugo mislila da može riješiti problem svaljujući ga na Italiju. Problem je u tome što ga drugi nemaju.”

Ruski prevaranti, koje se smatra bliskima Putinovoj vladi, prevarili su i bivšeg britanskog ministra obrane Bena Wallacea te bivšu berlinsku gradonačelnicu Franzisku Giffey. U razgovoru s Angelom Merkel jedan od njih predstavio se kao bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. U Rusiji ih zbog njihovih prevara često hvale prokremaljski mediji i komentatori.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.