Talijanski ministar poljoprivrede Lollobrigida brani se od komentara o “etničkoj zamjeni”. “Nisam rasist”

Autor:

epa10547623 Italian Health Minister Orazio Schillaci (L) and Italian Agriculture and Food Sovereignty Minister Francesco Lollobrigida (R) during a press conference in Rome, Italy, 28 March 2023. The Italian Council of Ministers has approved the bill to ban the production and marketing of synthetic food and feed, including the importation of synthetic food in Italy.  EPA/FABIO FRUSTACI

EPA/FABIO FRUSTACI

Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida u četvrtak je zanijekao da je rasist dok je rasla kontroverza oko njegovih komentara o “etničkoj zamjeni”, ističući da poštuje “etničku” hranu i glazbu. Upitan je li svjestan da njegove izjave odražavaju rasističku retoriku korištenu u fašističkoj Italiji početkom 20. stoljeća, ministar je u intervjuu za Corriere della Sera rekao: “Definirati Talijane bojom kože je pogreška, a svatko tko ne razumije razliku između etničke pripadnosti i rase je budala.” “Poštujem glazbu ili etnička jela bez obzira na boju kože osobe koja svira ili kuha”, dodao je.

Lollobrigida, koji je član krajnje desne stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, izazvao je nacionalnu polemiku zbog komentara koje je dao u utorak u govoru na sindikalnoj konferenciji.
Govoreći o padu nataliteta Italije, Lollobrigida, koji je također Meloniin šogor, rekao je: “Ne možemo se predati ideji etničke supstitucije”, koju je definirao kao “Talijani imaju sve manje djece, mi ih zamjenjujemo s nekim drugim. To nije put naprijed”, dodao je ministar poljoprivrede.

Talijanska vlada trenutno razmatra mjere za rješavanje dugotrajnog talijanskog demografskog problema: Stope nataliteta padaju desetljećima u zemlji, čija je stopa nataliteta među najnižima u EU. Lollobrigida je pokušao pojasniti na što je mislio u svom naknadnom intervjuu u četvrtak, objašnjavajući da je želio ponuditi “alternativu” u ime Melonijine vlade.

“Ima onih koji misle da ako imamo manje djece, način je da imamo više imigranata”, rekao je. “Po našem mišljenju, umjesto toga, prvi izbor je izgraditi sustav socijalne skrbi koji stvara uvjete za one koji žele donijeti djecu na svijet.”

No činilo se da izjave ministra poljoprivrede odražavaju takozvanu teoriju velike zamjene, zavjeru bjelačkih nacionalista koja tvrdi da su bijeli Europljani i Amerikanci u svojim matičnim zemljama “zamijenjeni” nebijelim imigrantima. Izraz je skovao i popularizirao francuski pisac Renaud Camus u knjizi iz 2011., a često ga spominju krajnje desničarski stručnjaci s obje strane Atlantika, od neuspješnog francuskog predsjedničkog kandidata Erica Zemmoura do voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona.
Porijeklo teorije mnogo je starije: može se pratiti sve do kraja 19. stoljeća, a kasnije ju je prihvatio Adolf Hitler, čija se zloglasna knjiga “Mein Kampf” izričito poziva na zamjenu “arijevskog stanovništva” “od strane židovskog naroda.

Ministrove izvorne izjave ranije ovog tjedna izazvale su uznemirenost u talijanskoj politici.

Elly Schlein, čelnica Demokratske stranke lijevog centra (PD), koja se suočila s antisemitskim napadima zbog svog židovskog porijekla nakon što je u veljači izabrana za vodstvo stranke, osudila je njegove komentare kao “odvratne” i “neprihvatljive”.

Blage kritike stigle su čak i iz redova Melonijeve koalicije, piše POLITICO.

Potpredsjednik Senata, Gian Marco Centinaio, iz krajnje desne stranke Lige Mattea Salvinija, članice Melonijeve vladajuće koalicije, rekao je da je ministar koristio “stvarno ružne riječi” i “pogriješio formu, a često je forma bit”.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.