TAJLAND Liječnik upozorava na opasnost konzumacije jela koje izaziva rak, odnijelo mu oba roditelja

Lillian Suwanrumpha/AFP/Getty Images

Doktor s Tajlanda čiji su roditelji umrli od raka jetre, izazvanog konzumacijom popularnog jela od sirove ribe, sada upozorava sunarodnjake na sjeveru zemlje na opasnost.

Koi pla, jeftino jelo od mljevene sirove ribe s limetom i začinima, jedu milijuni Tajlanđana – pogotovo u Isaanu, jednoj od najsiromašnijih provincija u zemlji. No, u ribi od koje se priprema koi pla često su prisutni paraziti koji izazivaju vrstu raka jetre od koje na Tajlandu umire čak 20.000 ljudi mjesečno. Isaan ima najvišu stopu kolangiokarcinoma, odnosno raka žučnog kanala, na svijetu, izvještava Guardian.

Parazit koji izaziva ovu agresivnu vrstu raka je riječni metilj koji živi u slatkovodnoj ribi u tajlandskoj regiji Mekong.

“To je vrlo velik zdravstveni teret ovdje. Ali nitko to ne zna jer umiru tiho, kao lišće koje pada sa stabla”, pojašnjava Narong Kuntikeo, liječnik koji je postao kirurg za jetru kad je izgubio oba roditelja od ove vrste raka.
Šanse za preživljavanje pacijenata bez operacije jedne su od najmanjih među svim vrstama raka.

Narong je okupio tim znanstvenika, liječnika i antropologa u borbi protiv ‘tihog ubojice’ koji već četiri godine s aparatima za ultrazvuk i setovima za testiranje urina obilaze Isaan. Kod gotovo 80% stanovnika nekih sela utvrđeno je da su probavili ovog kancerogenog parazita.

Komentiraj