Učenici iz 67 zemalja okupili su se u Zagrebu na Svjetskom debatnom prvenstvu kako bi odmjerili svoje snage u argumentiranju, kritičkom promišljanju i govorništvu, priopćeno je u petak iz Hrvatskoga debatnog društva koje je i organizator prvenstva.

Na prvenstvu, koje se održava od 17. do 27. srpnja, natječe se ukupno 630 sudionika, a dvije najuspješnije ekipe susrest će se u finalu 26. srpnja u Kinu Europa.

Tijekom natjecanja održat će se 300 debata na engleskom jeziku u kojima učenici moraju pokazati svoje poznavanje aktualnih tema iz politike, gospodarstva, sporta, s područja obrazovanja i slično.

Debate se održavaju u XV. gimnaziji i Osnovnoj školi Vladimira Nazora, a hrvatsku na prvenstvu predstavlja pet zagrebačkih srednjoškolaca. Maja Roglić, Marko Kasun, Nika Ćavar, Loren Serdarević i Alma Đafić za natjecanje su se pripremali tijekom cijele školske godine s trenericama Marijom Jarnjak i Ivonom Anić.

“Svjetsko debatno prvenstvo natjecanje je za koje se spremamo tijekom cijele godine. Odlasci na turnire, sastanci u dva termina tjedno, slanje i proučavanje brojnih članaka te uvježbavanje govora i vježbe iz stila služe kako bismo bili što spremniji. Debata je prevrtljiva, ovisi o cijeloj ekipi, o tome kako tko osjeti protivnika, ali i o sucima. Znamo da smo napravili sve da se spremimo, sad se nadamo i prednosti domaćeg terena”, rekla je Ivona Anić.

Hrvatska reprezentacija dosad je osvojila zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Singapuru i brončanu prošle godine u Njemačkoj.

O važnosti ovoga natjecanja govorila je i ministrica Divjak na svečanom otvorenju u Hrvatskom narodnom kazalištu, a okupljeni sudionici uživali su u folklornim i klapskim izvedbama kojima su organizatori željeli gostima dočarati hrvatske običaje i tradiciju, ističe se u priopćenju.

Prvenstvo se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Komentiraj