Svjetski summit šahistkinja: Sigurna pobjeda Yifan Hou

Na kineskoj stranici Xi’an završen je dvodnevni Svjetski summit šahistkinja u ubrzanom šahu, disciplini u kojoj za partiju igračice imale po 15 minuta uz dodatak od pet sekundi nakon svakog odigranog poteza.

U konkurenciji deset igračica iz sedam zemalja, među kojima su bile čak četiri Kineskinje, uvjerljivo je pobijedila bivša svjetska prvakinja Yifan Hou sa 6,5 bodova iz devet partija.

Iako je i drugog dana pretrpjela jedan poraz (od sunarodnjakinje Tingjie Lei), Yifan Hou je pobijedila s cijelim bodom prednosti ispred iznenađujuće dobre Iranke Sarasadat Hademalsharieh. Iranka nije uspjela ostati neporažena, a jedini poraz pretrpjela je od Kineskinje Xue Zhao.

Nekadašnja svjetska prvakinja Ukrajinka Marija Muzičuk završila je na šestom mjestu sa 4,5 boda, a Bugarka Antoaneta Stefanova, nekadašnja svjetska i europska prvakinja, podijelila je pretposljednje mjesto sa samo 3,5 boda.

Konačni poredak:
Hou 6,5 bodova, Hademalsharieh i Tan po 5,5, Lei 5, Abdumalik i Muzičuk M. po 4,5, Zhao, Stefanova i Dzagnidze po 3,5, Atalik 3 boda.

 

Komentiraj