Svjetski je dan omiljenog nam namaza Nutelle. Znate li kako je nastala?

Autor:

UNSPLASH

Možda niste znali, ali Svjetski dan Nutelle slavi se od 2007. godine i to na dan 5. veljače. Kako je nastala Nutella? Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata.

Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa, pa njemu možemo zahvaliti za ovaj najomiljeniji slatki namaz od čokolade. Prvo je napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu. Sve do 1963. kada je Pietrov sin Michele Ferrero odlučio to malo usavršiti i proširiti obiteljski brend po Europi.

Michele Ferrero je promijenio sastojke, sliku i ime proizvoda koje je nastalo od engleske riječi ”nut” koja znači lješnjak – glavni sastojak ovog namaza. Točan recept stroga je tajna, ali prema ambalaži glavni sastojci su osim lješnjaka – šećer, biljna ulja i kakao.
U svijetu se u prosjeku svakih 2,5 sekundi proda jedna staklenka, a godišnje ih se proizvede toliko da bi se mogle poredati duž obale Dunava čak 26 puta. Inače, Dunav teče kroz 10 država, pa možete samo zamisliti koja je to količina.

 

OZNAKE: nutella

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.