Svjetski je dan meteorologije. Ovogodišnja tema je ‘Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima?’

Svjetski dan meteorologije obilježava se 23. ožujka jer je na taj dan 1950. god. službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO), koja okuplja 185 članica. Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se u studenome 1992. god. učlanila u WMO.

Meteorologija (grč. μετεωρολογία: nauk o nebeskim pojavama) jest znanost o Zemljinoj atmosferi i njezinu međudjelovanju s površinom, grana je geofizike.

Meteorolozi su stručnjaci koji su najpoznatiji po prognozi vremena. Oni prikupljaju podatke o procesima, karakteristikama i gibanjima u atmosferi kao što su temperatura, tlak zraka, vlažnost zraka i brzina vjetra te izvode kratkoročna i dugoročna predviđanja vremenskih prilika. Do tih podatka dolaze mjerenjima na meteorološkim postajama služeći se različitim instrumentima. Pomoću snimaka meteoroloških satelita prate pomicanje sustava oblaka, razvoj većih oluja, položaj vremenskih fronta, ciklona i anticiklona, vrste oblaka i njihov mogući utjecaj na trenutačno vremensko stanje.

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima? Cilj je ukazati na nužnost globalnog djelovanja bez odgode kako bismo sadašnjim naraštajima pružili sigurnost, a budućima održiv napredak i razvoj.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner