Svjetski dan školskog mlijeka na Bundeku

Jurica Galoic/PIXSELL

Manifestacija Svjetski dan školskog mlijeka će se održati na zagrebačkom Bundeku u srijedu (26. rujna) s bogatim programom od 10.30 do 12 sati.

Devetnaesto po redu događanje organiziraju Hrvatska mljekarska udruga i Grad Zagreb, uz podršku i sponzorstvo Hrvatske poljoprivredne agencije te mljekara Dukat, Vindija i Belje. Cilj je manifestacije da se prigodnim dječjim programom “mlijeku u čast”, kroz pjesmu, ples i igru čuje što djeci znači i kako doživljavaju tu zdravu i nezamjenjivu hranu te dobru naviku za cijeli život. I ove godine proslavi se pridružuju mladi uzgajivači goveda u Bambino kupu Hrvatske poljoprivredne agencije, sa svrhom promocije uzgoja i proizvodnje mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Djeca odjevena u narodne nošnje predvodit će svoje ljubimce – telad i predstaviti se javnosti, školskoj djeci i ostalim sudionicima manifestacije.

Tijekom manifestacije bit će najavljena i humanitarna akcija ‘Hrvatske mljekare daruju djecu s teškoćama u razvoju’, a ove je godine akcija usmjerena Osnovnoj školi Josipa Matoša u Vukovaru. Također, bit će najavljena i dvadeseta godišnjica Dječjeg kutića ‘Željka’ iz Vukovara, kojega je 1998. godine obnovila Hrvatska mljekarska udruga sredstvima humanitarne akcije ‘Litra mlijeka za obnovu Vukovara’.

Organizatori danas, dvadeset godina nakon otvorenja Dječjeg kutića smatraju prigodnim obilježiti taj dan zajedno s malim Vukovarcima, predstavnicima Društva Naša djeca Vukovar te čelnicima Poglavarstva grada Vukovara, koji su se zajedno s predstavnicima Hrvatske mljekarske udruge svesrdno zalagali u provođenju ovog projekta, iskreno se veseleći njegovom dovršetku.

Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je svjetska Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

Komentiraj