Svjetska zvijezda Erwin Wurm u Zagrebu do 25. kolovoza

Zagrebačka kuća za ljude i umjetnost Lauba domaćin je izložbe umjetnika kojemu je to prvo samostalno izlaganje u ovom dijelu Europe.

Zagrebačka kuća za ljude i umjetnost Lauba ugošćuje spektakularnu izložbu Erwin Wurm: The Show koja se može pogledati sve do 25. kolovoza, saznaje Zagreb News.
Uvijek intrigantan i vrlo aktivan suvremeni umjetnik Erwin Wurm ima austrijsku putovnicu i iznimno raskošan profesionalni pedigre, ovjenčan brojnim respektabilnim nagradama i hvalospjevima kritike i struke, a zagrebačka je izložba njegovo prvo samostalno izlaganje u ovom dijelu Europe. Jedan od najvažnijih aktera na globalnoj umjetničkoj sceni izlaže diljem svijeta, a njegovi se radovi nalaze u muzejskim top-kolekcijama, među kojima se ističu njujorška MoMA, londonski Tate Modern, pariški Centre Pompidou te bečki MUMOK. Prošlogodišnju izložbu u Taipei Fine Arts Museumu posjetilo je, pandemijskim restrikcijama unatoč, više od 260.000 ljudi, a Red Hot Chili Peppersi njegove su skulpture koristili u svom hitu Cant Stop.
Wurmova umjetnička nit vodilja je obračunavanje sa zapadnjačkim mentalitetom i simbolima uspjeha, pri čemu suigrom humorističnih te apsurdnih elemenata, deformira poznate prizore iz svakodnevice, i to katkad do uznemirujućih razina. Njegova razigrana kritičnost očituje se i u djelima koje predstavlja u Laubi, prije svega interaktivnim radom Narrow House, odnosno najužom kućom na svijetu koja je na prestižnom Venecijanskom biennalu proglašena senzacijom. Iako su Wurmova djela snažno prožeta dubokom simboličkom podlogom, ona su i sasvim pristupačna publici. Izložbu u Laubi oplemenit će i druga najvažnija umjetnikova djela, poput ciklusa Drinking sculptures te One minute sculptures, interaktivnih instalacija svakodnevnih predmeta, gdje posjetitelj zauzima razne neobične poze po autorovim uputama te ih zadržava jednu minutu, a rezultat je miks komičnih, provokativnih i apsurdnih poza koje pomiču granice normalnoga i razumnoga.
Izložba je otvorena svaki dan od 11 do 22 sata sve do 25. kolovoza, a ulaznice za ovaj uzbudljivi umjetničko-kulturni događaj ljeta, mogu se kupiti putem https://www.entrio.hr/event/erwin-wurm-u-laubi-9441

Komentiraj