SVIMA JE JASNO, ALI… Profesor ustavnog prava: Ustavni sud nema ovlast za ovu vrstu zabrane

Autor:

19.04.2024., Zagreb - Konferencija za medije Miroslava Separovica nakon izvanredne sjednice Ustavnog suda. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem”, rekao je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević za Novu TV.

Odluka je podijelila ustavne stručnjake, dok jedni smatraju da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, drugi kažu da je takva odluka trebala biti donesena ranije.

Ustavna stručnjakinja Anita Blagojević tako je kazala: “Imali smo prvo upozorenje i ignoriranje toga upozorenja. Ako već u prvom upozorenju nije jasno, onda se ovo drugo upozorenje trebalo donijeti prije održavanja parlamentarnih izbora”.

Podsjetimo, ni danas se ne stišavaju reakcije na jučerašnje priopćenje Ustavnog suda koji je upozorio kako Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade, čak i ako prethodno podnese ostavku na predsjedničku dužnost.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 2 mjeseca

Naravno da vam nije jasno, kada ste spiritualno nerazvijeni! Hoćete da vladate univerzumom, a niste sposobni vladati sami nad sobom! Najbolji primjer je trenutna situacija na Bliskom Istoku, gdje su jedni iz straha za vlastiti opstanak voljni istrijebiti druge, jer nisu sposobni iznaći rješenje za suživot! Ima ona stara izreka:"Prvo skoči, pa onda reci 'Hop'!", jer "Iz prazne ne puca!"