PLJUŠTE REAKCIJE Ustavni sud i dalje glavna tema, objavljena zanimljiva fotografija. Oglasio se i Pupovac

Autor:

19.04.2024., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic na konferenciji za medije rekao je sto misli o odluci Ustavnog suda da on ni u kojem slucaju ne moze biti mandatar Vlade za sastav buduce vlade niti premijer Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Sve je više rekacija na odluku Ustavnog suda koji je predsjedniku Zoranu Milanoviću zabranio da bude mandatar i premijer – čak i ako podnese ostavku.

Milanović je rekao da je Ustavni sud “priprema državn udar”. Građanima je poručio: “Ne bojte se”.


Oglasio se Pupovac

Iako je za medije od prekjučer nedostupan, vođa SDSS-a kratko se oglasio u Večernjem listu. Kazao je da trenutačno nije sklon dubokim analizama, ali je otkrio da “trpi velike pritiske”. Više pročitajte OVDJE.


Javio se Šeparović, pokušao se opravdati…

Šef Ustavnog suda Miroslav Šeparović oglasio se prvi put od petka kad je na presici nakon izvanredne sjednice suda objašnjavao da Zoran Milanović ne smije biti mandatar niti premijer. Više pročitajte OVDJE.


Bartulica: Znamo za što se zalažemo, ne trebaju nam lekcije

“Svjesni smo da su građani nestrpljivi i žele što prije znati u kojem će smjeru politički život krenuti. Mi smo u Domovinskom pokretu svjesni svoje odgovornosti, bit ćemo na visini zadatka. Što se tiče daljnjeg tijeka naših pregovora, mi ćemo imati sljedećeg tjedna Predsjedništvo, gdje ćemo se detaljnije dogovoriti kako dalje. Mislim da ne pomaže da nam pojedinci, pogotovo s ljevice, dijele lekcije i dociraju što bismo trebali činiti, to ne olakšava situaciju, ponašaju se kao moralni pobjednici. Znamo za što se zalažemo i ne trebaju nam lekcije sa strane”, rekao je za HRT Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.


Profesor ustavnog prava: Ustavni sud nema ovlast za ovu vrstu zabrane

“Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem”, rekao je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević. Više pročitajte OVDJE.


Kekin: Mjesecima smo govorili da Domovinski pokret vara svoje birače

“Mjesecima prije smo govorili da Domovinski pokret vara svoje birače, dok s jedne strane govore da neće s HDZ-om, sad vidimo da s istim pregovaraju. Kako i na koji će se način prelomiti Domovinski pokret – tek ćemo vidjeti”, rekla je za HRT Ivana Kekin iz stranke Možemo!.


Gong: Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav

Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se  svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava. Više pročitajte OVDJE.


Profesor prava: Ustavni sud postupio duboko protuustavno

Vedran Đulabić, profesor s Pravnog fakulteta, komentirao je za N1 upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću, navodeći da je Ustavni sud prešao granice svojih ovlasti.

“Odluka Ustavnog suda me začudila u ovom dijelu gdje je zabranjeno predsjedniku da i nakon podnošenja ostavke obavlja političku dužnost. Mislim da je to duboko protuustavno i ograničavanje političkih prava, prava na političko djelovanje, bez obzira što mi o nekom pojedincu možemo misliti. Mislim da je Ustavni sud tu prešao granice svojih ovlasti u toj odluci”, tvrdi Đulabić.


Raspudić: Skandalozno!

Mostov Nino Raspudić u izjavi u suboti komentirao je upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“Nikakvo uporište nema za to u Ustavu i zakonu”, započeo je Raspudić pa nastavio: “To je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud.”

Osvrnuo se i na fotografiju koju je podijelio Milanović na kojoj se vidi predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za stolom s Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem, piše N1.

“To je žalosno, to su važni politički akteri koji su imali istaknuti ulogu u kampanji, Butković, a onda u jednoj ležernoj ljetnoj atmosferi ga vidimo s predsjednikom tog istog Ustavnog suda. Pa nije to ništa novo, pa u ovom parku živi blizu, viđam ih po noći kako se smucaju u trenirkama, u nekim čudnim razgovorima. Znamo mi što je Ustavni sud i zašto ih treba raspustiti”, poručio je Raspudić.

USTAVNI SUD JE SRAMOTA! Pitali smo Raspudića je li Šeparović imao ‘stranački push’, pogledajte što nam je rekao


Objavljena fotografija zanimljivog društva

Na platformi X osvanula je fotografija iz arhive, na kojoj su Miroslav Šeparović, HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, njegova tadašnja mladenka Anica Ressler i HDZ-ov ministar Branko Bačić, tada načelnik Blata.

Više pročitajte OVDJE.


Tomašević: Prouustavna odluka…

Tomislav Tomašević odluku Ustavnog suda danas je nazvao protuustavnom. Poručio je da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu te da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

“Mi smo rekli da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, to je po svemu sudeći SDP. Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti. Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da ukine lex AP i da napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije”, rekao je, piše HRT.

Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši nihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ukoliko izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanviću zabranjuje da bude mandatar”, upitao je Tomašević.


Matija Posavec: Opasna situacija

Matija Posavec, međimurski župan, komentirao je u razgovoru za N1 upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.

Strah me živjeti u zemlji u kojoj se krši osnovna ustavna kategorija trodiobe vlasti. Ta tri polja moraju biti neovisna jedna o drugom, ali to kod nas nije tako. Nisam pravnik, ali sam se informirao o temi.

Ustavni sud ne može zabraniti ništa. Ono što u Ustavu nije zabranjeno, znači da je dopušteno i tu je kraj priče. Tu vidimo pravnu nesigurnost, država u toj situaciji ne može normalno funkcionirati. Ni pet minuta poslije ti suci Ustavnog suda nisu jedinstveni, jedni su protiv drugih. Ako već među ustavnim stručnjacima imamo neslaganje, to ukazuje na pravnu nesigurnost. To je opasna situacija. Tko god da formira vladu, treba ići u izmjenu Ustava”, kazao je.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


Zurovec: Milanovića ili voliš ili ne voliš

“Milanović je čovjek koji uvijek nekako razdijeli i podigne, ili ga voliš ili ne, nema između i on im je podigao jedna dio postotka”, rekao je govoreći o tome kako je Milanović utjecao na rejting SDP-a.

Ljudi su očekivali da bude kandidat za premijera, no u ovoj situaciji očito da ne bude bio. Sigurno da velika stranka poput SDP-a ima stručnjaka i ljude koji bi mogli uskočiti u to, samo što sumnjam da itko ima karizmu poput njega.”

Na pitanje hoćemo li imati neku vrstu ustavne krize ako se unatoč upozorenju Ustavnog suda bude inzistiralo na tome da Milanović bude mandatar, Zurovec je kazao: “Ja sam u krizi otkad sam rođen. Ili je rat ili recesija ili druga recija… Mi smo mlada demokracija realno, pa bih rekao da će trebati još dvije-tri generacije da se institucije ojačaju.”

Više pročitajte OVDJE.


‘Ovo je najobičnija osveta predsjedniku’

Ustavni stručnjak Robert Podolnjak koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici komentirao je upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću. Podolnjak tvrdi da ovo upozorenje nema veze s Ustavom, piše N1.

“Ovo što sad Ustavni sud radi je najobičnija osveta predsjedniku koji je kontinuirano kršio njihovo upozorenje što mu predbacuje i većina u Ustavnom sudu i sankcije koje predviđaju uopće nisu predviđene Ustavom ni ustavnim zakonom o Ustavnom sudu.”

Ustavni sud nema takvu ovlast”, tvrdi Podolnjak. “Cijelo vrijeme se pozivaju na njihovu ovlast da nadziru ustavnost i zakonitost izbornog postupka do samog završetka, ali ovo čemu mi govorimo više nije dio izbornog postupka.”

Više pročitajte OVDJE.


Šeparovića jučer pitali je li ovo državni udar

“Državni udar? Zašto? To je svođenje neustavnog ponašanja u ustavne okvire. Pa zato i postoji Ustavni sud da neustavne postupke svede u ustavne okvire. Kakav državni udar? Nema govora, ne radi se o državnom udaru. To su preteške riječi, ne bih želio da takva poruka ode. Nek svatko tumači kako hoće”, rekao je Šeparović.

Više pročitajte OVDJE.


Milanović na Facebooku: Ne bojte se!

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se u petak navečer na Facebooku gdje je građanima poručio: “Ne bojte se”.

“Ne bojte se! Sabor je u ovom pogledu iznad svega. Ta priča da je Ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopće um. Većina birača glasala je za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar, odlučuje samo saborska većina”, navodi Milanović u objavi.


Darko Milinović, bivši HDZ-ov ministar zdravstva, a sada predsjednik stranke LiPO, također je komentirao zabranu Ustavnog suda Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku

“TKO JE TO JAČI OD BILO ČIJIH 76 ? NEĆETE BITI VLASNICI MOGA GLASA!!!!

Završio danas operacije rek’o idem vidjeti na portalima ima li što novo? Kad ono udarna vijest. Mislim se eto Plenki(čini se bliže tome nego drugi) složio većinu. Reko dobro je da što prije imamo vladu. Čitam dalje-Milanović kršio Ustav, ok to se očekivalo da će Ustavni sud ponoviti.

Čitam dalje-ne može biti mandatar, pa i to znamo, što se ponavljaju? Hoću ugasiti portal i onda shvatim i ako dade ostavku ne može biti mandatar! Ne mogu vjerovati.

Kad se situacija smirila, kad napokon postajemo pristojni, uljuđeni evo Ustavnog suda. Ovakve odluke Ustavnog suda koji se stavljaju iznad Sabora vraćaju nas u kaljužu iz koje izađosmo bar u zadnja 3 dana.

Ej, suci Ustavnog suda. Vi bi bili VLASNICI svih glasova na ovim izborima bilo lijevih bilo desnih. NE DAM vam da odlučujete o mom glasu. (glasao sam za desnicu) To je moje i ničije više, a pogotovo ne vaše. To je moj glas koji samo oni za koje sam glasao, a ne Ustavni sud, mogu zlorabiti i razočarati me, a nadam se da neće. Prvi puta mi neugodno djela države za koju sam bio spreman, kao i mnogi, poginuti”, naveo je Milinović.

DVA KORČULANSKA KUMA Miroslav Šeparović i Branko Bačić u Blatu su do grla povezani obiteljskim financijskim interesima


Ivan Lovrinović, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultet i jedan od osnivača stranke Mislava Kolakušića – Pravo i pravda, oglasio se na Facebooku  oporba i pozvao na ujedinjenje kako bi se srušio HDZ.

“HDZ je osvojio 61 mandat, čitava oporba 82, a manjinama pripada po Ustavu osam mandata. I tko je onda pobjednik ovih izbora? Nije HDZ nego oporba. Samo je pitanje zna li to ona ili im netko treba reći. Ako znamo da je HDZ dobio osam mandata na poklon od stranaka koje nisu prešle prag, onda je on zapravo osvojio svega 53 mandata!

U čemu je onda glavni problem? U tome što oporba mora shvatiti da ima ogromnu većinu od čak 90 zastupnika za sastavljanje vlade. Pa čak ako izuzmemo manjine (njih i tada ima 82 zastupnika. Dakle, broj ruku za većinu i sve odluke je tu. Samo treba osvijestiti ideju o privremenom zajedničkom cilju, a to je micanje HDZ-a da bi se riješio uvjet svih uvjeta – Izborni zakon.

Ta nužna zajednička svijest oporbe pokazala bi da ona može, barem privremeno, izaći iz svojih partikularnih interesa i da je dostojna svoje uloge narodnih zastupnika i više razine promišljanja.

U tom slučaju je HDZ irelevantan čimbenik, kao što je irelevantno mišljenje Ustavnog suda, tog parapolitičkog tijela isluženih političara, koji treba ukinuti i formirati Ustavno vijeće koje neće sudovati o svemu i svačemu i biti sluškinja politike. Takva je praksa u zemljama zrele demokracije”, poručio je.


Reakcije nakon odluke USUD-a u petak

POTPUNO PROTUUSTAVNO, UDAR! Dan kad su pale sve maske: Pljušte žestoke reakcije, Milanović se obraća javnosti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.