ŠVICARSKA Mike Pompeo na godišnjem Bilderberškom sastanku

Šef američke diplomacije Mike Pompeo u subotu u švicarskom Montreuxu sudjeluje u godišnjem Bilderberškom sastanku, na kojemu će više od stotinu europskih i sjevernoameričkih političkih te ekonomskih moćnika razgovarati iza zatvorenih vrata o globalnim pitanjima.

Informaciju o Pompeovu sudjelovanju u radu sastanka medijima je potvrdio američki State Department. Iz službenih američkih izvora se doznaje da će Pompeo poslijepodne prisustvovati sjednici.

Ovaj je sastanak oduvijek obavijen velom tajne  i nije na službenom dnevnom redu državnoga tajnika, a njegovo ime nije na popisu sudionika što su ga ranije objavili organizatori.

Izvijestili su i da je 67. po redu sastanak Bilderberške grupe započeo u četvrtak, a završit će u nedjelju. Ove godine okuplja oko 130 sudionika iz 23 zemlje. Oni bi trebali raspravljati o budućnosti Europe, klimatskim promjenama, Kini i Rusiji.

Nekoliko je tema o kojima administracija Donalda Trumpa ima jasna stajališta: klimatoskepticizam, pogoršanje transatlantskih odnosa, veliki sukob s Pekingom i složeni odnosi s Moskvom.

Godišnji razgovor se smatra tajnim jer gosti ne smiju otkriti tko je što rekao na sastanku.

Na sastancima u Montreuxu među ostalima sudjeluju Jared Kushner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, nizozemski premijer Mark Rutte, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, francuskim ministar gospodarstva Bruno Le Maire i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Pompeo je u Švicarskoj u sklopu europske turneje. Već je posjetio Berlin, a potom putuje u Haag i London.

Kako bi opravdao duljinu boravka u Švicarskoj, a to je od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro, novinarima koji su ga pratili u šali je kazao da je “veliki ljubitelj čokolade i sira”.

Osnovan 1954., Bilderberški sastanak bio je osmišljen kako bi potaknuo toplije odnose između Sjedinjenih Država i Europe.

Popis gostiju u Bilderbergu obično uključuje vrhunske političare, poslovne ljude, financijere, akademike i utjecajne članove medija.

Komentiraj