SVI SU DOLE Mladi debitant Alen Poljak slavodobitnik, najveći pljesak Ivici Tucku

HINA

U Sinju se održava 302. po redu Sinjska alka. Najpoznatijom viteškom igrom u Hrvatskoj svake se godine obilježava uspomena na bitku kojom je Sinj obranjen od Turaka 14. kolovoza davne 1715. godine. Oko 700 sinjskih vojnika tog dana je uspjelo odbiti navalu 60.000 turskih vojnika predvođenih seraskerom Mehmed-pašom Čelićem.

HINA

Na dan Alke dan u Sinju počinje pucnjevima mačkula i sviranjem budnice ulicama grada. Na Gradu se potom okupljaju alkari, njihovi momci i građani. Sinjska alka nalazi se i na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi, piše Index.hr.

Uobičajeno, pristižu mnogi političari. Ondje je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministi Krstičević, Dalić i Božinović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predstavnici Hrvatske vojske, lokalne politike scene i predstavnici rimokatoličkog klera.

Uvjerljivo najveći pozdrav krcatih tribina je, ipak, dobio veliki sportski trener Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je prošli vikend u Budimpešti okrunjena naslovom svjetskog prvaka.

HINA

U prvoj trci nitko od 17 alkara nije pogodio u sridu, uglavnom se na sigurno, kompromisno ciljalo u “dva punta”.

U trećoj trci je postalo malo življe nakon što je i u drugoj trci onaj centralni dio cilja ostao neprobijen. Najboljim se pokazao mladi debitant Alen Poljak koji je u prve dvije trke gađao po dva punta a u trećoj je koplje išlo željenim putem i probilo glavni zgoditak.

Komentiraj