Sve što je Dante Alighieri, božanstveni umjetnik, želio reći o sebi utkao je u svoja djela

Dana 14. rujna 1321. godine u Ravenni je preminuo Dante Alighieri, jedan od najvećih talijanskih pjesnika kasnog Srednjeg vijeka i prvi književnik koji je pisao na talijanskom, umjesto na latinskom jeziku. Njegovo najpoznatije dijelo spjev ‘Božanstvena komedija’ smatra se jednim od najvećih literarnih radova na talijanskom jeziku i remek-djelom svjetske literature.

Rođen je u Firenci 1265. godine. Točan datum rođenja nije poznat, ali je u Raju (Paradiso) pisao kako je rođen kada je sunce bilo u Blizancima, što ukazuje na datum između 11. svibnja i 11. lipnja po julijanskom kalendaru. O njegovom životu zna se vrlo malo, a sve što je želio reći o sebi utkao je u svoja djela. Tako u Paklu (Inferno) Dante tvrdi da je njegova obitelj vodi porijeklo od drevnih Rimljana. Ipak, najstariji rođak koga spominje u Raju ne može biti stariji od 1100. godišta. Dante je pripadao gvelfskoj obitelji, političkom savezu koji je podržavao papu. Otac mu se zvao Alighieri od Belincciona, a majka Bella. Umrla je kada je Dante imao deset godina, a njegov otac je oženio udovicu Lapu. Nije poznato jesu li se zaista vjenčali, jer se udovice u to vrijeme nisu smjele ponovo udavati. Ono što se pouzdano zna je da je Dante imao polubrata Franceska i polusestru Tanu.

Kada je imao dvanaest godina roditelji su mu ugovorili brak s Gemmom di Manetto Donati, kćeri moćnog Manetta Donatija. Točan datum vjenčanja Dantea i Gemme nije poznat. Ono što se sa sigurnošću može reći je da je prije nego što je protjeran iz Firence 1301. godine imao troje djece. Ugovoreni brakovi u to vreme nisu bila rijetkost, štoviše, potpisivani su ugovori kod notara kako bi se taj dogovor ozvaničio. Uprkos tome, Dante se zaljubio u Beatrice Portinari koju je upoznao kada je imao samo devet godina. Svojoj velikoj ljubavi posvetio je nekoliko soneta, a svoju suprugu Gemmu nije spominjao ni u jednoj od svojih pjesama.

Komentiraj