Svakodnevnom tjelesnom aktivnošću učenika do zdravije i sretnije nacije

Iva Perinčić

U press dvorni Športskog centra Višnjik u Zadru danas je održana radionica ‘zdravstveno usmjerena tjelesna aktinost’ u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Čitav je svijet pa tako i Hrvatska suočena s epidemijom kroničnih nezaraznih bolesti, prije svega kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetesa, plućnih i brojnih drugih bolesti koje danas dominiraju i koje su glavni uzrok smrti. Glavni razlog su životni stilovi, a najvažniji među njima prehrana i tjelesna aktivnost. Uključivanje učenika u organizirane sportske aktivnosti jedan je on najvažnijih koraka do usvajanja navika i zdravog života, naglašavaju organizatori.

“Naša je namjera da bavljenje sportom djeci postane svakodnevna navika, a da bi to ostvarili moramo se tome posvetiti kao i svim drugim stvarima u našem sustavu. Ova radionica samo je jedan od koraka u ostvarivanju naših ciljeva, a iako je put do korjenitih promjena dug, naši programi, posebno Vježbaonica i Univerzalna sportska škola, mijenjaju stavove učenika i nastavnika o vježbanju”, naglasio je predsjednik HŠSS-a Nikola Perković.

Do prije nekoliko godina HŠSS uglavnom je provodio natjecanja, dok danas imaju 12 različitih aktivnosti. Poseban naglasak je na Univerzalnoj sportskoj školi te Vježbaonici s kojima se pokriva cijeli sustav obrazovanja i školovanja. Prednosti ovih programa su to da su besplatni za učenike, osiguran je stručni kadar, a ravnatelji škola daju podršku u smislu dvorana i uvjeta za provođenje programa. Djeca tako odlaze na klizanje, jahanje, rolanje, plesanje, streljaštvo kuglanje, boks, aerobik, planinarenje, čitavu lepezu aktivnosti koje sami biraju, a koje se potom za njih besplatno organiziraju. Upravo je to najveći benefit tog programa kojima se rješava veliki problem kod učenika, a to je animacija i motivacija.

“Iako dolazim iz vrhunskog športa mislim da se prečesto šport i sama važnost kretanja zanemaruje gledajući samo na vrhunske rezultate i uspjehe. Pozitivno je da djeca vide i imaju idole u profesionalnim športašima i da žele biti kao oni, no mislim da je prirodno za djecu da se kreću i da ih na to trebamo usmjeravati i pokazati im na koji način da se igraju. Sigurno da će netko od njih jednog dana biti profesionalni športaš ali važnije je da sva djeca od najranijih dana steknu zdrave životne navike”, kazala je tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić.

Dodala je da dajeca prije svega trebaju biti djrca, te im treba dopustiti da se prirodno razvijaju i što duže igraju. “Da bi se školski sport razvijao potrebna nam je jaka i kvalitetna podrška svih županija, svih gradova i općina i hvala vam svima na tome. Imamo čitavu lepezu aktivnosti i programa koje radimo. Želja nam je da kroz proces obrazovanja od 12 godina s ovakvim aktivnostima pomoći djeci i učenicima da stvore naviku redovitog tjelesnog vježbanja i naviku zdravog načina života”, rekao je glavni tajnik HŠSS-a Hrvoje Čustonja.

Druženje u Zadru podržao je i Božidar Longin, župan Zadarske županije koji je istaknuo da su svi tamo zbog djece koju moramo naučiti zdravom životu. “Zadarska županija je početkom školske godine pokrenula natjecanja u školskim sportovima, prvo u košarci i odbojci, a dogodine idemo s ostalim kolektivnim sportovima i pojedinačnim natjecanjima. Podržavamo nastojanja da se među mladima stvara natjecateljski duh, ali i stvara nova baza sportaša. U tu smo svrhu dodatno povećali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. To radimo u sinergiji s gradom Zadrom i nadamo se da ćemo u tome uspjeti.“ Župan je na kraju je heroini hrvatskog sporta, Janici Kostelić, uručio prigodni dar, knjigu “Baština zadarskog sporta“ kolumniste Drage Marića.

Epidemiološka istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da Hrvati nisu previše aktivni, a istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika izrađeno u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koje je provedeno u više od 40 zemalja i regija Europe i svijeta pokazuje da je svega 30 posto djece jedan sat umjereno do jače tjelesno aktivno.

“Nije bitno baviti se sportom. Bitna je tjelesna aktivnost, umjerene do jača, kojom bi se djeca trebala baviti jedan sat dnevno, a odrasli pola sata dnevno. Ona podiže frekvenciju disanja i srca i sprječava mnoge bolesti”, istaknuo je Krunuslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentiraj