Sutra dodjela Nagrade Nada Dimić za 2020. godinu

 

Fond za druge već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Dodjela se Fond za druge već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu za građane i građanke zaslužne za bolje društvo, a održat će se sutra od 19:30 sati.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom, umjetničkom i aktivističkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju, navodi se u najavi.

Posljednjih godina nagradu su osvajali društveno angažirani umjetnici poput Igora Grubića, Olivera Frljića i Sanje Iveković, novinari Sanja Despot i Hrvoje Šimičević te prošle godine i predstavnica lokalne samouprave, gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Žiri je ove godine odlučio nagradu dodijeliti Transmigrantskom kolektivu Žene ženama te volonterskoj grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu, čiji su se članovi penjali po zagrebačkim krovovima neposredno nakon potresa i pomagali građanima.

Transmigrantski kolektiv Žene ženama koristi umjetnost kako bi okupio žene koje žele da im Hrvatska bude dom, povezujući ih sa ženama kojima je Hrvatska već dom, kako bi im se olakšala integraciju u novu, stalno mijenjajuću zajednicu. U kolektivu djeluju žene koje su dobile azil, one koje ga još čekaju, studentice s Erasmus programa, umjetnice i aktivistkinje. Sudjelovale su i u ovogodišnjem Noćnom maršu, ukazujući na pitanje sigurnosti žena u suvremenim migracijama, a Fondu za druge iznimno je važno njihovo zalaganje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva za sve žene i djevojčice.

Volonterska grupa okupljena u Facebook grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu nesebično je uskočila u pomoć Zagrepčanima u danima nakon potresa, uklanjajući opasno nakrivljene dimnjake i dijelove krovišta koji su prijetili stanarima zgrada i prolaznicima. Čak i nakon isteka od dva tjedna na koja su se obvezali, nastavili su pomagati sugrađanima u nevolji.

Nagradu je ustanovio Fond za druge 8. svibnja 2017., na dan oslobođenja Zagreba i kao memento na Nadu Dimić, hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili. Sama se nagrada sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme), onakve kakvima su popločane gradske ulice, kao simbola pučkog otpora. Drugi je dio nagrade novčani, i ove godine je ukupni nagradni fond 15.000 kuna, a dobitnici ga, ako žele, mogu solidarno proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju vrijednosti za koje se i sami zalažu.

Komentiraj