Surać priveden zbog premlaćivanja novinara Nacionala

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Policija je u nedjelju privela bivšeg kapetana NK Zadra 43-godišnjeg Jakova Suraća pod sumnjom da je pretukao 33-godišnjeg novinara Nacionala i vlasnika zadarskog portala Zadar News Hrvoja Bajla. Incident se odigrao isti dan oko 19 sati na Obali kneza Branimira, a Surać je uhićen nekoliko sati kasnije na biogradskom području od kada se nalazi u policiji na kriminalističkoj obradi.

“U nedjelju oko 19 sati, na Obali kneza Branimira u Zadru, u fizičkom napadu teško je ozlijeđen 33-godišnjak. U 23 sata, na biogradskom području zatečen je 43-godišnjak kojeg se dovodi u vezu s ovim događajem i nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje”, kazali su iz zadarske policije za Zadarski.hr.

“Rekao mi je da će mi otkinuti glavu i da me bog više neće prepoznati”

Bajlu su utvrđene brojne kontuzije po tijelu, ozljeda oka, te teške tjelesne ozlijede desne ruke na koju mu je stavljena longeta. Iz bolnice je na kućnu njegu pušten u ponedjeljak, a za portal se prisjetio napada.

Napad nije slutio jer sa Suraćem nije bio u svađi. Tu je večer krenuo na uobičajeno piće u obližnji kafić. “Kada sam parkirao i izašao ugledao sam ga naslonjenog na automobil prekrštenih ruku. Bio sam od njega udaljen oko dva metra kada mi je počeo svašta govoriti, prijetiti i psovati me u vezi s mojim pisanjem. Rekao mi je da će mi otkinuti glavu i da me bog više neće prepoznati. Kada sam mu se približio udario me šakom u glavu. Pao sam na pod i mislim da sam nekoliko sekundi bio u nesvijesti. Osjetio sam udarce nogama. Najprije me nogom udario u potiljak, a onda me nastavio krvnički udarati po tijelu i po ruci. “Ovo ti je upozorenje, nećeš živ izaći, završit ćeš kao Pukanić”; rekao mi je, te mi ponovio da će me snaći još i gore ako nastavim pisati na portalu o njegovim prijateljima”, prisjeća se Bajlo.

“Sve me boli, ne mogu se micati, kretati, a uz to sam u šoku. Pisao sam neke stvari na svom portalu koje se indirektno njega tiču, ali ovo nisam očekivao. Neugodno mi je zbog svega i mislim da je ovo zadnji način na koji se nešto treba rješavati”, dodao je Bajlo.

Odvjetnik Jakova Suraća: “Sigurno se nije zbilo kako je ispričao Bajlo”

Surać je, piše Zadarski list, za obranu angažirao odvjetnički ured Korljan i partneri. Korljan je kazao kako o događaju ne može detaljno govoriti jer je policijska istraga u tijeku, ali tvrdi da se sigurno događaj nije zbio na način kako je to ispričao oštećeni Bajlo.

Jakov Surać, bivši kapetan NK Zadra, tijekom jutra će biti prepraćen državnom odvjetniku, a o prikupljenim dokazima i svemu ostalom ovisit će hoće li tužitelj zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru, odnosno hoće li Surać nakon saslušanja u DORH-u i pred suca istrage Županijskog suda u Zadru.

Kalmeta: “Žao mi je zbog toga što se dogodilo Bajlu, ja sam protiv nasilja!”

Bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta komentirao je za N1 premlaćivanje novinara Hrvoja Bajla. “Prije svega, žao mi je zbog svega što se dogodilo Hrvoju Bajlu, a uz to je poznato da sam ja protiv bilo koje vrste nasilja. Žalosti me činjenica što se mene uopće pokušava uvući na bilo koji način u nešto s čime nemam nikakve veze i jednostavno ne vjerujem da je to bilo tko mogao reći jer to jednostavno ne može biti istina. Cijelu svoju političku karijeru sam bio, a i danas sam, otvoren prema medijima i ponosan sam da sam uvijek zadržao korektan i profesionalan odnos sa svim novinarima pa tako i sa Hrvojem Bajlom”, kazao je Kalmeta.

HND osudio napad na novinara Nacionala

Hrvatsko novinarsko društvo u svom je priopćenju u ponedjeljak najoštrije osudilo osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede.

“Novinara Bajlu, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, u nedjelju 24. srpnja u večernjim satima na parkiralištu u Zadru fizički je napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadar, današnji poduzetnik, Jakov Surać.

Prema Bajlinim riječima napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr… Nacional“, te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u „odrubiti glavu“. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajli su konstatirani prijelom desne ruke, te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

Novinar Hrvoje Bajlo nedavno je na internetskom portalu Zadar News objavio popis imovine bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića koju je USKOK blokirao u okviru sudskog procesa poznatog pod nazivom „Remorker“. Riječ je o procesu u kojem su bivši ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Zdravko Livaković i još desetak osoba optuženi za izvlačenje više od 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

HND traži odlučnu akciju policije i pravosuđa. Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare. Šutnjom ili relativiziranjem tih napada poput onih kojima smo svjedočili u slučaju nedavnih prijetnji ministra branitelja Tome Medveda novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu najviše državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu”, navodi HND u priopćenju kojeg potpisuje potpredsjednik HND-a Denis Romac.

Komentiraj