SUPERUTORAK Zašto je to ključan dan američkih predizbora?

Autor:

epa11195563 Former US President Donald Trump (C) speaks to supporters during a Super Tuesday campaign rally in Richmond, Virginia, USA, 02 March 2024. Trump is running against Former South Carolina Governor Nikki Haley for the Republican presidential primary. Virginia is among the 15 states that will hold elections on 05 March, the primary election day known as 'Super Tuesday.'  EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

Američki birači glasat će u utorak u 15 saveznih država na predizborima za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore u studenome, na kojima se očekuje dvoboj predsjednika Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Na tzv. „superutorak” kandidati mogu dobiti presudan vjetar u leđa za osvajanje nominacije, a drugima, pak, nade mogu sasvim potonuti.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupog broja delegata koji formalno određuju tko će dobiti stranačku nominaciju.

Osim predizbora u nedjelju u Washingtonu, na kojima je pobijedila Nikki Haley, bivši američki predsjednik Donald Trump osvojio je sve savezne države koje su do sada već glasale na predizborima.

“Superutorak” bit će posljednja šansa za Haley, Trumpovu jedinu suparnicu koja je još u utrci.

Kad je riječ o demokratima, neizvjesnost je još manja jer bi predsjednik Joe Biden nesumnjivo trebao biti kandidat svoje stranke.

Deseci milijuna birača

Deseci milijuna Amerikanaca pozvani su da se izjasne na biralištima, od Mainea na krajnjem sjeveroistoku SAD-a preko Teksasa na jugu do Kalifornije na zapadnoj obali. Glasat će i Alabama, Arkansas, Kolorado, Massachusetts, Minnesota, Sjeverna Karolina, Oklahoma, Tennnesee, Utah, Vermont i Virginia.

Nekoć je uspjeh u “superutorak” zahtijevao neumoran rad na terenu, kapacitet za prikupljanje novca i značajnu dinamiku.

Taj dan bila je prilika da kandidati pokažu imaju li kapacitet mobilizirati birače različitog profila i geografskog podrijetla.

Bez iznenađenja?

Joe Biden nema ozbiljnog suparnika za stranačku nominaciju, što je tipično za predsjednika koji traži drugi mandat.

Neobično je, međutim, to što je Donald Trump, kao bivši predsjednik koji se nastoji vratiti u Bijelu kuću, do sada već potukao republikansku konkurenciju.

U utorak je u igri 874 delegata od ukupno 2429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju.

Trumpov tim očekuje da će osvojiti 773 delegata i da će dva tjedna nakon toga biti matematički nepobjediv.

Nikki Haley i dalje u igri

Jedina koja mu stoji na putu je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley koja tvrdi da 40 posto glasova koliko je dobila u New Hampshireu i u svojoj rodnoj državi pokazuju da je stranka još uvijek podijeljena u pogledu njegove nominacije.

Ona smatra da bi mogla imati daleko veće izglede pobijediti Bidena u studenome od Trumpa jer nitko ne želi dvoboj sedamdesetogodišnjaka i osamdesetogodišnjaka.

Bivša američka veleposlanica pri UN-u u vrijeme Trumpove administracije prije je govorila da će ostati u utrci barem do superutorka.

Po mišljenju stručnjaka, ako je ostala do sada, to je ponajviše zbog nade da bi Donald Trump mogao biti spriječen sudjelovati na izborima zbog svojih problema s pravosuđem ili potencijalnih problema sa zdravljem.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.