Trump se približava revanšu s Bidenom: Odnio pobjedu na zborovima birača u Michinganu i Missouriju

Autor:

epa11194967 Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump participates in a 'Get Out The Vote Rally' campaign event at the Greensboro Coliseum Complex in Greensboro, North Carolina, USA, 02 March 2024. Trump is running against former South Carolina Governor Nikki Haley, ahead of the 'Super Tuesday' Republican primaries, 05 March 2024.  EPA/ERIK S. LESSER

EPA/ERIK S. LESSER

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je pobijedio na zborovima birača u Michiganu i Missouriju, približivši se tako dodatno republikanskoj nominaciji za predsjedničke izbore u studenom.

U obje države Trump je porazio Nikki Haley, svoju posljednju preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, približivši se nominaciji svoje stranke i vjerojatnom revanšu na predsjedničkim izborima s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U Michiganu je Trump pobijedio Haley u svih 13 okruga koji su sudjelovali u zboru birača (eng. causus), objavila je Republikanska stranka.

Agencija Associated Press proglasila je pobjedu Trumpa na zboru birača u Missouriju iako se glasovi još prebrojavaju, ali se pokazalo da  je bivši predsjednik SAD-a daleko ispred Haley.

Više od 1600 članova sudjelovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu veleposlanicu pri UN-u Haley, za stranačku konvenciju u srpnju.

Republikanci u subotu održavaju i predizbore u Idahou, što će biti zadnja prigoda za Haley uoči super utorka 5. ožujka, najvažnijeg dana predizbora kada glasa 15 država.

S ranijim pobjedama u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini Trump je veliki favorit predizbora, a Haley se i dalje drži zahvaljujući donatorima koji žele alternativu bivšem predsjedniku.

Za ovaj izborni ciklus, republikanci u Michiganu odlučili su se za hibridni sustav, podijeljen između klasičnih predizbora – održanih u utorak – i zbora birača ili ‘caucusa’.

Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Denis

prije 5 mjeseci

Ne mogu vjerovati, da u SAD-u nema drugih kandidata, koji bi mogli parirati ovoj dvojici. Tramp je glup, a Biden totalno senilan. Od njih dvojice ne bi nikako mogao složiti jednu osobu vrijednu te pozicije. Ameri, ubijte se!