“Sunce”, prva samostalna izložba Ivana Karage u Laubi

HINA/ Lauba

Kuća za ljude i umjetnost Lauba u utorak otvara prvu samostalnu izložbu Ivana Karage, do kojega je došla nakon kratke potrage na društvenim mrežama za autorom murala u Selskoj.

Murali na Selskoj ulici, izvedeni u tehnici akrila zasad su mu jedini street art radovi – “Unuci se igraju/Provjera” posveta je baki iz 2014., a “Karika koja nedostaje” posveta ocu, nastala krajem prošlog ljeta.

Uz otvorenje izložbe “Sunce” Lauba će predstaviti i njegov novi rad, mural na unutrašnjem betonskom zidu “Bez naziva” koji će, uz trajno postavljene radove Ivana Kožarića, Marije Ujević Galetović i Siniša Majkusa i Mirona Milića ispred, te prostorne instalaciju Viktora Popovića i Ivane Franke u Laubi, postati novim radom u stalnom postavu Kuće za ljude i umjetnost.

Na izložbi “Sunce” Karaga se predstavlja serijom akrila na platnu, nadahnutih članovima obitelji i različitim introspektivnim procesima, kao i fascinacijom prirodom i makrosvijetom koji nas okružuje, prije svega Suncem.

Radovi su nastali pod utjecajem digitalne ilustracije te kolorizma pop-arta i japanskih drvoreza, u razdoblju od 2013. do 2018. godine, jednostavnih su kompozicija i reduciranih elemenata svedenih na znak, a njima dominiraju primarne boje bez tonskih prijelaza, napominje se u najavi izložbe.

“Autor vidi motiv Sunca kao simboličku poveznicu s ljudima i svijetom oko sebe”, ističe se.

Ivan Karaga (1977.) diplomirani je inženjer grafičke tehnologije, na smjeru dizajna. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba “Sunce” ostaje otvorena do 17. ožujka.

Komentiraj