Sudac odbacio nagodbu između Weinsteina i njegovih žrtava, smatra je nepravednom

Sudac Alvin K. Hellerstein odbio je u utorak prihvatiti nagodbu između državnog odvjetništva države New York i odvjetnika Harveya Weinsteina tešku 18,9 milijuna dolara kojom bi bile okončane gotovo sve optužbe protiv Harveya Weinsteina, The Weinstein Company te nekoliko čelnih ljudi te kompanije. Po toj nagodbi, stvorio bi se fond u koji bi osiguravajuća društva uplatila 18,9 milijuna dolara za isplatu žrtvama seksualnog nasilja predatora Harveya Weinstena a pri tome ni Weinstein ni njegovi poslovni suradnici ne bi bili obavezni priznati krivnju za direktno ili indirektno sudjelovanje u seksualnim zločinima. Po toj nagodbi tužitelji povlače tužbe protiv Harveyevog brata Boba i čelnika kompanije The Weinstein Company koji su znali za njegove seksualne prijestupe kao što ih ni državna odvjetnica države New York Letitia James ne bi više mogla optužiti za iste prijestupe.

Odvjetnici Douglas Wigdor i Kevin Mintzer, koji zastupaju šest žena, također žrtava Harveya Weinsteina, bili su prvi koji se nisu složili s predloženom nagodbom i tvrdili su kako su se time prodale one žene koje su se složile s ovim iznosom. „Predložena nagodba je potpuna prodaja Weinsteinovih žrtvi i iznenađeni smo državnom odvjetnicom koja se hvali ovim prijedlogom koji je loš na nekoliko razina“, izjavili su odvjetnici i objasnili svoj stav. „Prvo, Harvey Weinstein nije prihvatio odgovornost za svoja djela. Drugo, Harvey Weinstein nije platio nikakav novac u ovoj nagodbi iako je proglašen krivim na sudu na Manhattanu. Treće, njegovi branitelji, koji su navodno znali za njegovo ponašanje, primiti će milijune dolara na ime svojih troškova. Četvrto, ako sud prihvati nagodbu, žrtve koje ne žele sudjelovati u ovoj nagodbi već žele da se Harveya Weinsteina proglasi odgovornim, neće se moći naplatiti od osiguranja“, naveli su i najavili da će se na sudu suprotstaviti ovoj nagodbi. Sada su, kao i još nekolicina odvjetnika koji zastupaju žrtve Harveya Weinsteina a nisu željele prihvatiti nagodbu, vrlo zadovoljni ovom sudskom odlukom.

Na sudskom ročištu koje je trajalo 20 minuta sudac Alvin K. Hellerstein je rekao kako mu je neprihvatljiva činjenica da će Harvey Weinstein i njegovi odvjetnici po toj nagodbi dobiti milijune dolara za odvjetničke troškove. „Ideja da Harvey Weinstein dobije novac za obranu prije onih koji ga tuže je odvratna“, izjavio je Hellerstein. Sudac smatra kako je svaka žena, žrtva Harveya Weinsteina, bila iskorištena na drugačiji način te se ne mogu svi ti slučajevi trpati u isti koš. „Neke su se predale nakon laskanja i nagovaranja, na nekima je primijenio silu, neke su to možda napravile dobrovoljno. A nagodba ih sve izjednačuje“, rekao je Hellerstein.

Deseci odvjetnika radili su na ovoj nagodbi proteklih godinu i pol dana a nakon ove sudske odluke nema prostora da se uz sitne preinake ona ipak usvoji. Sada, kada je sudac rekao kako se ne slaže s tezom da grupa oštećenih žena zajedno tuži jednu osobu zbog pod istom optužbom, odvjetnici će morati podići tužbu za svaku od seksualno iskorištenih žena pojedinačno.

Komentiraj