Sud BiH potvrdio zabranu vlastima RS da se središnjim popisom birača koriste za referendum

FaH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je oduku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) koje je odbilo zahtjev vlasti Republike Srpske za dostavu središnjeg popisa birača koji bi se koristio za provedbu referenduma 25. rujna, izvijestili su lokalni mediji.

Prizivno vijeće Suda BiH utvrdilo je kako ad hoc povjerenstvo za provedbu referenduma što ga je formirala Narodna skupština RS nije tijelo koje je po zakonu ovlašteno raspolagati popisom birača pa je stoga i odbačena žalba na raniju odluku SIP-a.

Sudska odluka je pravomoćna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Bez središnjeg biračkog popisa vlasti RS ne mogu ni provesti referendum koji bi se zasnivao na točnim i ažuriranim podacima o osobama s pravom glasa.

Predsjednik ad hoc povjerenstva u RS-u Siniša Karan ranije je najavio kako to neće spriječiti provedbu referenduma jer će se napraviti alternativni popis birača, uglavnom na temelju evidencija stanovnika kojima raspolaže entitetska policija.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije u četvrtak je izjavio da se od referenduma neće odustati te je istodobno odbacio upozorenje veleposlanika nekoliko zapadnih zemalja koji su ga na sastanku u Banjoj Luci upozorili kako se time krše ustav i zakoni BiH.

U zajedničkom priopćenju veleposlanici Velike Britanije, Francuske i Italije te zamjenik veleposlanice Njemačke, zamjenik šefa Delegacije Europske unije i voditelj ureda veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci potvrdili su kako su Dodiku prenijeli ocjene o “ozbiljnosti trenutne političke situacije”.

Od Dodika su zatražili da se referendum ne održi kao i da se na bilo koji način ne narušava autoritet Ustavnog suda BiH.

Zapadni diplomati pozvali su da se poštuje odluka koju o referendumu donese Ustavni sud BiH na zasjedanju zakazanom za 17. rujna kao i da se prestane s retorikom kojom se širi mržnja i napetosti u zemlji.

“Veleposlanici u su potvrdili svoje neopozivo opredjeljenje za Opći okvirni sporazum za mir prema kojem entiteti nemaju pravo na odcjepljenje. Neće biti prekrajanja karte Bosne i Hercegovine”,  stoji u zajedničkom priopćenju.

Komentiraj