Pixabay

STUDIJA Pušenje će ubiti jednog od trojicu mladih kineskih pušača, broj smrti utrostručit će se do 2050.

Do 2050. godine broj smrti uzrokobanih pušenjem u Kini utrostručit će se do 3 milijuna ljudi godišnje, navodi se u novoj studiji koja istražuje razorne učinke pušenja na mušku populaciju, prenose u petak svjetski mediji.

Izvješće je objavljeno u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, a rezultati govore kako će gotovo dvije trećine mladih Kineza početi pušiti. Polovica njih će od te nevike umrijeti, ako ne prestane pušiti na vrijeme.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu, kineske Akademije medicinskih znanosti i kineskog Centra za kontrou bolesti pratili su zdravstvene učinke pušenja tijekom vremena u dvije velike, geografski različite studije. Otkrili su kako je potrošnja cigareta znatno narasla kod muškaraca u urbanoj i ruralnoj Kini tijekom posljednjih nekoliko desetaka godina, dok je stopa žena koje puše pala.

Muškarci iz urbanih sredina koji počnu pušiti prije 20. godine imaju 20% više šanse da umru od nepušača. Znatno se povećava stopa smrtnosti od bolesti povezanih s pušenjem – plućne bolesti, rak pluća, bolesti srca i moždani udari.

U Kini se trenutno troši čak trećina cigareta u svijetu. Vlasti su u svibnju podigle poreze na cigarete, ali one su i dalje izrazito jeftine. Prihodi od prodaje duhana i porezi glavni su prihodi kineske vlade, što komplicira napore da se smanje javne zdravstvene posljedice od duhana i pušenja.

Komentiraj