Stražar u logoru kod Banja Luke optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima

Autor:

Pixabay

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u četvrtak optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg stražara u logoru u Banja Luci koji je bio pod nadzorom Vojske Republike Srpske u kojemu su činjeni teški zločini nad hrvatskim i bošnjačkim zatočenicima. 

Bosanskog Srbina Slobodana Savića zvanog Zenica tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine tereti zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih u Vojno-istražnom zatvoru Banja Luka zvani Mali logor, u razdoblju od travnja 1994. do prosinca 1995. godine.

Savić je bio stražar, a zločini se odnose na premlaćivanja, zlostavljanja i druga nečovječna djela koja su počinjena nad više žrtava, civila i ratnih zarobljenika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Iz državnog Tužiteljstva BiH su naveli kako će navode optužnice tijekom sudskog postupka dokazivati iskazima znatnog broja svjedoka, među kojima i žrtava koje su bile zatočene u tom objektu.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema podacima Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH kroz Mali logor, koji je bio smješten  u vojarni Borik u Banja Luci prošlo je više od 1000 logoraša među kojima su bili i zarobljeni hrvatski vojnici s ratišta u Hrvatskoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.