Stranka Pametno traži smjenu Kujundžića

Stranka Pametno zatražila je u petak od premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog brojnih afera, među kojima je i zadnja u kojoj ga se optužuje da je u imovinskoj kartici prikazao značajno manju vrijednost svojih nekretnina, dok je neke i zatajio.

Iz stranke su u petak priopćili da su najnoviji navodi o Kujundžićevim aferama samo još jedan pokazatelj nekompetencije, bahatosti i nedostatka odgovornosti i promišljenosti koju pozicija čelnog čovjeka zdravstvenog sektora neminovno iziskuje.

Ocijenivši da je Kujundžić izravno odgovoran za katastrofalno loše stanje u zdravstvu i gomilu dugova u sektoru te podsjećajući na niz ranijih afera, ministra su pozvali na podnošenje ostavke. “Dug u zdravstvu kontinuirano raste i mjeri se u milijardama kuna. Nikakve reforme nisu provedene, ali je zato ministar vrlo srčano zagovarao poskupljenja”, kaže Pametno.

Potpredsjednica stranke Maja Vehovec ističe da je transparentnost imovine pitanje elementarne političke pristojnosti pa je nevažno je li Kujundžić vrijednost nekretnina umanjio slučajno ili namjerno. U oba slučaja izostaje politička i moralna odgovornost, a na površinu izbija duboko nerazumijevanje obveza političkih dužnosnika prema javnosti.

“Nismo šokirani brojem nekretnina, jer se nakon Kuščevića i Tolušića čini da je ljubav prema skupim kvadratima karakterna osobina dijela Plenkovićevih ministara, a ne slučajnost”, naglasila je Vehovec i izrazila zgražanje jer “unatoč svim aferama i lošem upravljanju sektorom zdravstva Kujundžić ostaje ministar”.

Zaključivši da se Kujundžićeva bahatost proteže od kuće u Imotskom do vile u zagrebačkom Markuševcu, pozvala ga je da s građanima podijeli “čarobnu formulu za stjecanje bogatstva neusklađenog s redovitim financijskim primanjima”.

Komentiraj