Stožer za obranu sela razbjesnio ministricu Vučković: “Nagli i neopravdani odlazak pokazuje da dio aktera ne želi surađivati”

Autor:

02.11.2023.., Zagreb - Dolazak clanova Vlade na 260. sjednicu Vlade RH. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nastojala je u konstruktivnom ozračju razgovarati o aktivnostima koje se provode u cilju suzbijanja afričke svinjske kuge ali “nagli i neopravdani odlazak” predstavnika tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela “pokazuje da dio aktera ne želi surađivati i pridonijeti suzbijanju ove bolesti”, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

“U Ministarstvu poljoprivrede su unatoč agresivnoj i politički motiviranoj kampanji na sastanak u 16:38 primljeni predstavnici tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela na kojem je ministrica Vučković nastojala u konstruktivnom ozračju razgovarati o aktivnostima koje se provode u cilju suzbijanja afričke svinjske kuge. Još dok je ministrica Vučković pozdravljala nazočne prekinuo ju je Tomislav Pokrovac uvjetujući da odgovori isključivo s ‘da ili ne’ na njihove zahtjeve, nakon čega su naprasno napustili sastanak koji je trajao četiri minute”, očitovanje je Ministarstva poljoprivrede u kojem je u ponedjeljak održan sastanak s predstavnicima Stožera.

“Nagli i neopravdani odlazak pokazuje da dio aktera ne želi surađivati i pridonijeti suzbijanju ove bolesti, što jedino može produbiti i proširiti epidemiju, što su pojedinci i činili neovlaštenim premještanjem svinja, za što su i kazneno prijavljeni”, zaključuje se u očitovanju Ministarstva.

Stožer za obranu hrvatskog sela najavio prosvjed nakon 18. studenog

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog sela u izjavama novinarima nakon današnjeg sastanka su najavili prosvjede koji će se održati nakon 18. studenog, no točan datum znat će se nakon njihovog sastanka u Retkovcima koji će se održati u srijedu.

“Na sastanku u Retkovcima 15. studenog donijet ćemo zaključak – idemo na ceste nakon 18. studenog i kolone sjećanja u Vukovaru”, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac.

Predstavnici Stožera ministricu su pitali prihvaća li njihove zahtjeve ili ne, a Pokrovac je rekao kako se ministrica “počela prebacivati na neke druge stvari”. “Ja sam rekao – ministrice stanite. Mi želimo da se prekine s eutanazijom zdravih svinja, želimo klanje u vlastitim dvorištima i želimo da se ukine svaki oblik kategorizacije. Tražimo odgovor pristajete li ili ne”, kazao je Pokrovac, koji je prepričavajući sastanak rekao kako je ministrica samo šutjela te su predstavnici Stožera šutnju shvatili kao neprihvaćanje njihovih zahtijeva i izišli su van.

“Ministrica će jednostavno biti prisiljena s nama pregovarati na cesti”, izjavio je Pokrovac, koji je ministrici zamjerio i kašnjenje na sastanak jer im je “danas uzela dragocjenih deset minuta koliko je kasnila na sastanak”.

Podsjetimo, Stožer za zaštitu hrvatskog sela u petak je održao sastanak u Retkovcima nakon kojeg su predstavnici Stožera ponovili kako su njihovi osnovni zahtjevi stavljanje izvan snage diskriminatorne i uništavajuće naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije, prestanak svih oblika kategorizacije objekta za držanje svinja.

Traže uz ostalo i da se hitno ukine zabrana klanja svinja, da se omogući klanje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, da se uzgajivačima kojima su svinje eutanizirane osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, itd.

Nakon sastanka u petak iz Stožera su također poručili da nisu politizirani.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.