EPA/FRANCISCO G. GUERRERO

Stotinjak migranata prešlo graničnu ogradu u španjolskoj enklavi

Oko 300 migranata iz subsaharske Afrike nahrupilo je na šestmetarsku žičanu ogradu između Maroka i španjolske enklave Melille u utorak ujutro, a stotinu ih je uspjelo prijeći granicu, rekla je policija.

Trojica policajaca ozlijeđena su i potrebna im je liječnička pomoć jer su migranti bacali kamenje na granične policajce, dodala je španjolska policija.

Za afričke migrante su Ceuta i Melilla, dvije španjolske enklave u Maroku, često ulazne točke u Europu te se penju preko ograde ili pokušavaju plivati duž obale.

Više od 1000 migranata pokušalo je prijeći granicu u Ceuti u siječnju, no većina ih je vraćena u Maroko.

Crveni križ je objavio da su ozlijeđena trojica migranta “s lakšim ozljedama” u utorak, piše agencija AFP.

Prije današnjeg, zadnji masovni pokušaj ulaska u Melillu dogodio se u listopadu 2016. kada je oko stotinu afričkih migranata uspjelo savladati trostruku ogradu dugu 12 kilometara.

Dvije vanjske ograde više su od šest metra i mjestimice opremljene bodljikavom i žilet-žicom unatoč upozorenjima nevladinih udruga da izazivaju ozljede.

Od početka godine u enklavi Ceuti bilo je nekoliko pokušaja masovnog prodora afričkih migranata. U veljači je njih 830 uspjelo prijeći granicu u samo četiri dana.

Španjolska je objavila početkom ožujka da udvostručuje kapacitet smještaja u centrima za prihvat migranata u obje enklave s 4500 na 8500.

Masovni proboji poklopili su se s napetostima između Maroka i Europske unije u tumačenju zakona o slobodnoj trgovini zbog kojih je službeni Rabat neizravno zaprijetio da bi mogao olabaviti kontrole ilegalne migracije.

Komentiraj