Što se u ožujku radi? Sije se i sadi – vrijeme je za vrtlarenje

Autor:

Pixabay

Otprilike u ovo vrijeme (sada ili koji tjedan kasnije, ovisno o podneblju) počinju intenzivni radovi u vrtu. Kreće najbolje doba godine za sve zelenoprstiće među nama i pravo vrijeme za one koji će to tek postati – sada se sadi i sije.

S ožujkom dani postaju dulji i topliji, savršeni da ih provedemo vani. Tulipani, perunike i maćuhice koje smo posadili u zimi, počinju izvirivati ​​iz zemlje, šafrani cvjetaju, a voćke su krcate pupoljcima. Mnoge su uranile pa već i cvjetaju…

Pripremite vrt ili balkon

Sada se prekopava i rahli zemlja, plijevi se, sadi i sije kako bismo u ljetnim mjesecima i ujesen uživali u povrću, voću i cvijeću. Također se orezuju vrste koje su prezimile u vrtu, primjerice hortenzije. Vrijeme je radnih akcija za sve koji su nestrpljivo čekali da ruke zariju u zemlju.

Ako nemate vrt poslužit će i balkon ili terasa. U tom slučaju sadit ćete u žardinjere i tegle. Pravi trenutak da ih pripremite, gredice također.

Želite li jesti salatu, povrće i začinsko bilje iz vlastitog uzgoja, posijte sjeme u žardinjere ili pripremljene gredice. Na balkonu ili terasi rast će zelena salata, rikola, matovilac, blitva, špinat, radič, rajčica pa čak i krumpir, mrkva i cikla, no za njih trebate dublje tegle.

Za zeleno lisnato povrće dovoljne su one pliće. Nikako ne zaboravite posijati bosiljak, metvicu, limunsku travu, ružmarin, origano, peršin. U ljetnim mjesecima limunska trava spasit će vas od komaraca, a ostali začini obogatiti vaša jela i napitke te poboljšati zdravlje jer obiluju nutrijentima.

Osim toga, zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i salate ima nježne listove zbog čega se stajanjem puno brže kvari od ostalog povrća. Kod špinata se pritom luče spojevi koji su štetni za zdravlje pa bi ga trebalo jesti ubrzo nakon branja i nikada ga ne podgrijavati.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patricia (@_andiwander_)

Uzgojite li vlastiti špinat, blitvu i salatu, moći ćete ih konzumirati u baby verziji u kojoj su još ukusniji i nutritivno bogatiji. Dovoljno je nabrati ih i od njih napraviti salatu ili ih pak dodavati u sendviče.

Nikako ne zaboravite posaditi jagode! Ovo voće najukusnije je jesti odmah ubrano, a i miris jagoda je jednostavno neodoljiv.  Sada se sade i maline.

Sadite li u vrtu, sada je također vrijeme za grašak, bob, prokulicu, kelj, kupus i cvjetaču.

Sije se ljetno cvijeće

Od cvijeća, u rano proljeće siju se ljetnice koje idu direktno u zemlju (ne presadnice). U vrtlarskim i trgovačkim centrima možete pronaći mješavine ljetnog cvijeća ili divljeg cvijeća koji će obogatiti vrt ili balkon i privući pčele, a gledati njih kako zuje i rade poseban je užitak. Sada se sade i maćuhice, različak i neven.

 

Svi oni koji vole vrtlarenje reći će vam da najveći užitak nisu samo dozreli plodovi, već svjedočenje rastu biljke. Gledanju kako se život odvija pred njihovim očima, kako priroda to sve lijepo uredi. Plodovi su “šlag na torti”. Slično je kao i sa svim ostalim što volimo. Kod planinarenja bi to bio uspon na planinu koji planinarima pruža jednako zadovoljstvo kao i sam pogled koji puca s vrha. A ako pritom, na tom vrhu pojedu sendvič u kojem su rajčica i bosiljak iz njihova vrta – nema veće sreće!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.