Što muči američko vodstvo? Starost!

Autor:

epa10738530 Senate Minority Leader Mitch McConnell walks to the Senate chamber on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 July 2023. The Senate reconvened following a two-week recess and is expected to move forward on over a dozen pieces of legislation in the coming weeks before leaving for a planned recess in August.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Mitch McConnell Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Neobjašnjiva šutnja i pogled u prazno 81-godišnjeg čelnika republikanaca u Senatu Mitcha McConnella tijekom konferencije za medije u Kongresu posljednji je pokazatelj da na najmoćnijim funkcijama u Sjedinjenim Državama često sjede političari puno stariji od onih u drugim demokracijama. 

McConnell je u srijedu zastao usred rečenice i idućih dvadesetak sekundi šutio pa potom bio odveden, da bi se kasnije vratio i rekao da je „dobro“.

Bio je to posljednji u nizu događaja u kojima vodeći američki političari pokazuju znakove starosti. 

Američki predsjednik Joe Biden s 80 godina je najstariji čelnik SAD-a u povijesti zemlje i gotovo je dva desetljeća stariji od medijalne dobi ostalih svjetskih čelnika, objavio je Pew Research. 

Njegova poodmakla dob potaknula je rasprave o tome treba li se kandidirati za drugi mandat u Bijeloj kući. Biden se u lipnju spotaknuo o vreću pijeska na pozornici, dvije godine ranije pao je penjući se u vladin zrakoplov, hoda polako i često mu se događaju lapsusi.

Ako će Amerikanci na nadolazećim izborima iduće godine htjeti nekog mlađeg, neće se usrećiti ni s Donaldom Trumpom, trenutnim favoritom republikanaca, koji je 77-godišnjak. Reutersova anketa pokazuje da većina Amerikanaca smatra da se niti jedan od njih zbog dobi ne bi trebao kandidirati.

Ima i starijih

No aktualni predsjednik SAD-a nije ni u top deset trenutno najstarijih svjetskih čelnika koje predvodi 89-godišnji predsjednik Kameruna Paul Biya. Na listi je i 87-godišnji palestinski predsjednik Mahmud Abas kojeg u prosjeku iznimno mlada populacija Palestine također često poziva da odstupi zbog dobi.

S druge strane, Biden je mlađi od nekih članova Kongresa. Republikanski senator Chuck Grassley iz Iowe ima 89, demokratska senatorica Dianne Feinsten iz Kalifornije 89, a senator Bernie Sanders iz Vermonta 81 godinu.

Većina kongresnika je u sedamdesetima, a srednja dob senatora je 65,3 godina, u usporedbi s prosječnom dobi Amerikanaca od 38,8 godina. 

Biden o Putinu: “Teško je reći, ali on očito gubi rat u Iraku”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.