STIŽU REAKCIJE ‘Navalni je životom platio svoju hrabrost! Putin se ničega ne boji kao pobune vlastitog naroda’

Autor:

FILE PHOTO: Russian opposition leader Alexei Navalny pays respect to founder of Russia's oldest human rights group and Sakharov Prize winner Lyudmila Alexeyeva in Moscow, Russia December 11, 2018. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo Photo: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Ruski oporbeni političar Aleksej Navalni, jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, preminuo je u 48. godini, objavila je zatvorska služba.

“Danas se u kaznenoj koloniji broj 3 osuđenih A.A. Navalni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći, koji je brzo stigao. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Liječnici hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika”, stoji u objavi ruske zatvorske uprave.

Brojni europski i svjetski političari oglasili su se nakon vijesti o smrti Navalnog.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, poruči je da je “tužan i uznemiren izvještajima koji stižu iz Rusije”.

Navalnijeva smrt je “užasna vijest”, istaknuo je britanski premijer Rishi Sunak, koji je dodao da je “pokazivao nevjerojatnu hrabrost tijekom svog života”.

Njemački kancelar Olaf Scholz naglasio je da je aktivist “životom platio svoju hrabrost”. Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky pozvao svijet da “poštuje sjećanje” na čovjeka “zatvorenog i mučenog do smrti jer se suprotstavio Putinu”

Krisjanis Karins, bivši latvijski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova, rekao je da je “duboko potresen” viješću i kaže da je njegova “smrt u potpunosti na savjesti Putinova zločinačkog režima“.

Zaharova: Zapad je već došao do zaključaka o smrti

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kaže da se “zapadne optužbe” o smrti Navalnog “samootkrivajuće“.

U izjavi za Telegram, ona je poručila da rezultati forenzičke analize uzroka smrti Navalnog trenutno nisu dostupni. Zaharova je dodala da vjeruje da je Zapad već došao do vlastitih zaključaka.

SAD za smrt Navalnog okrivio Rusiju

Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da, ako se potvrdi smrt Alekseja Navalnog, to naglašava “slabost i trulež” u srcu ruske vlade.

“Rusija je odgovorna za ovo”, rekao je, prenosi novinska agencija Reuters.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da SAD radi na potvrđivanju smrti Putinovog kritičara.

Šefica Europske komisije: Putin se ne boji ničega kao pobune vlastitog naroda

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na X-u je objavila da je “duboko uznemirena i ožalošćena” viješću o smrti Alekseja Navalnog, dodavši kako se “Putin ničega ne boji kao pobune vlastitog naroda”.

Michel: EU smatra ruski režim odgovornim za smrt Navalnog

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da blok smatra da ruski režim snosi “isključivu odgovornost” za “tragičnu smrt” Navalnog.

U objavi na X-u, Michel je rekao da se Navalni “borio za vrijednosti slobode i demokracije” i da je podnio “krajnju žrtvu” za svoje ideale.

“Izražavam najdublju sućut njegovoj obitelji. I onima koji se bore za demokraciju diljem svijeta u najmračnijim uvjetima. Borci umiru. Ali borba za slobodu nikada ne prestaje”, dodao je Michel.

Zelenski: Ubijen je zbog jedne osobe – Putina

“Očito mi je da je (Aleksej Navalni) ubijen poput tisuća drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno tko će umrijeti sve dok je na položaju”, naglasio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Latvijski predsjednik Edgars Rinkevics objavio je na X-u da je Navalnija “brutalno ubio Kremlj”. “To je činjenica i to je nešto što bi trebalo znati o pravoj prirodi sadašnjeg ruskog režima. Moja sućut obitelji i prijateljima.”

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je na X-u da se ruske vlasti moraju suočiti s posljedicama.

Španjolska je zatražila da se razjasne sve okolnosti njegove smrti, a izrazi žalosti i sućuti došli su i iz Italije i Poljske.

Séjourné: Navalni je platio životom što se suprotstavio Putinu

U objavi na X-u, francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné kaže da je Navalny “platio životom” za svoj “otpor ruskom ugnjetavanju”.

“Njegova smrt u kaznenoj koloniji podsjeća nas na stvarnost režima Vladimira Putina”, dodao je.

Umro je Aleksej Navalni, najžešći Putinov kritičar

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.