Stiže peti toplinski val: Evo za koja četiri grada su izdana upozorenja

Ovaj tjedan očekuje nas još jedan, peti po redu, toplinski val ovog ljeta. Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za toplinski val za područje Jadrana u srijedu i četvrtak, a najveće vrućine očekuju se na području Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

U utorak će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti, ponajprije uz gorje, umjeren razvoj oblaka, uz malu vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak. Vjetar slab, ujutro uz obalu slaba bura, danju većinom jugozapadnjak i zapadnjak. Najniža temperatura između 15 i 20, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36°C, samo u višem gorju niža, prognozira DHMZ.

Prema upozorenju na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje, u srijedu, 11. i u četvrtak, 12. kolovoza u Splitu i Dubrovniku, a 12. kolovoza u Kninu velika je opasnost od toplinskih valova.

Na tim je područjima početkom tjedna umjerena opasnost od toplinskih valova, a u drugim područjima nema opasnosti, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Toplinski val. Photo: DHMZ

Kako se zaštititi?

U vrijeme kada su temperature najviše, treba se klonuti vrućine. Umjesto toga, u najtoplijem dijelu dana skloniti se u najhladniju prostoriju u stanu ili kući. Potrebno je piti dovoljno tekućine i nositi laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Vani treba staviti šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.

 

Komentiraj