Stiže nam posljednji ovogodišnji “supermjesec”! Evo kada ga možete vidjeti

Autor:

Foto: Unsplash

Mjesec će biti u svom punom sjaju 29. rujna i to je onaj poznati “Žetveni Mjesec” (Harvest Moon), odnosno uštap najbliži jesenskom ekvinociju. Ujedno je i posljednji ovogodišnji supemjesec, na oko 361.500 km od Zemlje. Izlazi u 18:49, 12 minuta nakon zalaska Sunca i to bi trebalo biti prilično lijepo za vidjeti. Lijep će biti izlazak i idućeg dana, pola sata nakon što Sunca nestane.

U petak 29. rujna, imat ćemo priliku promatrati “supermjesec”. To je izraz, ili konkretnije rečeno, brendiranje, koje je relativno skorog podrijetla. Zanimljivo je kako je poteklo ne iz astronomije, već iz astrologije, a prvi put ga je skovao astrolog Richar Nolle, koji je proizvoljno definirao to kao “pun mjesec koji se događa kad je mjesec blizu (unutar 90 posto) svog najbližeg pristupa Zemlji u datoj orbiti (perigeju)”.

Tijekom godina su astronomi klasificirali puni mjesec koji suincidira s perigejem kao “perigejski puni mjesec”. Sada, čini se da svaki put kad puni mjesec suincidira s perigejem, naziva se “supermjesec”. Mediji često nazivaju ovu pojavu “rijetkom”, iako, zapravo, pun mjesec koji postane pun nekoliko sati nakon što stigne do perigeja nije toliko rijetka pojava.

U prosjeku se događa otprilike svakih 413 dana.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.