SRPSKO NARODNO VIJEĆE ‘Žalimo zbog svih žrtava i zato što rat nije završio Olujom’

Hina

Iz Srpskog narodnog vijeća u subotu su u priopćenju odnosno izjavi sjećanja u povodu 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja izrazili žaljenje zbog svih žrtava i svih onih koji su u ratnim razaranjima ostali bez svojih bližnjih, prijatelja i domova, ali i zato što rat, kako ističu, nije završio tom vojno-redarstvenom operacijom.

“Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvijek promijenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali. Također, žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj”, ističu u izjavi.

Iz SNV-a napominju da Hrvatska živi svoje postratno vrijeme, ali i ocjenjuju da je ono daleko od postkonfliktnog društva mira.

“Vojno-redarstvenom operacijom Oluja Hrvatska je vratila svoju teritorijalnu cjelovitost temeljenu na Rezoluciji UN-a. No, teško je razumjeti uništavanje na desetke tisuća kuća, sječu stabala bagrema i zalijevanje maslina mazutom u Dalmaciji, a kamoli ubijanje nedužnih i golorukih u njihovim dvorištima, najčešće starih i nemoćnih, te mučenje i zlostavljanje zarobljenih.

Naša je dužnost sjećanje na zločine počinjene u ratu nad čovjekom, bilo kojim. Naša je dužnost inzistirati na tome da sve žrtve imaju pravo na spomen, a svi ljudi pravo na miran život”, ističu iz SNV-a te pozivaju sve sugrađane i državne dužnosnike da imaju to na umu kada slave pobjedu.

“Cijena te pobjede nisu samo životi nedužnih u Oluji i prije nje nego i društvo koje se ni danas nije u stanju suočiti s vlastitom prošlošću. Nastojanje da se loša i sramotna prošlost u Drugom svjetskom ratu poraženih nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom, nije samo opasna za trenutak u kojem živimo i u kojem pišemo desetu Izjavu sjećanja, nego prijeti oduzeti nam našu budućnost”, naglašavaju iz SNV-a.

Iz SNV-a su najavili da će, kao i svake godine, obilježiti stradanje civila tokom i nakon Oluje.

“U rukama imamo samo cvijeće i svijeće i ništa više od toga. Naše je pravo živjeti u miru i sjećati se onih bez kojih smo ostali. Od tog ne odustajemo, kao što ne odustajemo ni od očekivanja da će naša država, Republika Hrvatska, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, kazniti počinitelje ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima, te priznati okolnosti i činjenice njihova stradanja i pridružiti nam se u spomenu na njih”, stoji u izjavi SNV-a koju je potpisao zamjenik predsjednika SNV-a Aleksandar Milošević.

Komentiraj