Srbija neće zatvarati granice zbog porasta broja oboljelih u okruženju

U Srbiji je u posljednja 24 sata na 7429 testiranih utvrđeno 265 novooboljelih od koronavirusa a dvije su osobe umrle, objavio je u petak Krizni stožer srbijanske vlade, dodajući da zasad nema potrebe za zatvaranjem granica.

Od ukupnog broja novooboljelih najviše ih je iz Beograda – 106 ili 40 posto, slijede Kragujevac s 22, Niš i Valjevo s po 11 osoba, Vranje s 10, te Novi Sad i Kraljevo s po devet, Aleksandrovac sa sedam, Trstenik sa šest i Loznica, Bor i Zaječar s po pet novozaraženih.

Statistika srbijanskih zdravstvenih vlasti pokazuje da je u bolnicama na liječenju 365 pacijenata, od kojih su 23 na respiratoru.

Do sada je ukupno testirano 1,227.337 osoba, registrirano je 35.719 oboljelih, a umrle su 772 osobe.

U srbijanskoj javnosti u petak je nastala konfuzija nakon jutrošnje odluke Kriznog stožera o obvezi nošenja maski, uz prijetnju kažnjavanjem prekršitelja te mjere, te naknadne obavijesti da to, umjesto obveze, ostane “preporuka”.

Članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević je na popodnevnoj tiskovnoj konferenciji izbjegla konkretan odgovor i objašnjenje za tu promjenu stajališta, inzistirajući kako je nošenje maski “opća mjera”, koja je i “najefikasnija”, te ustvrdila da se radi o “stručnoj preporuci”.

“Mislim da nam nisu potrebne zakonske odredbe, nego očuvanje zdravlja i obitelji. Stručno stajalište je da maske moraju nositi. Operativni tim sagledao je naknadno da nije izvediva takva vrsta kontrole”, rekla je Kisić Tepavčević, objašnjavajući zbog čega se dogodilo da Krizni stožer u roku od nekoliko sati preinači svoje stajalište.

Kisić je istaknula da su, nakon odluke stožera u petak prije podne o obaveznom nošenju maski i na otvorenom i najavljenog kažnjavanja za prekršitelje, “operativni tim i pravnici ukazali da je, na temelju zakonskih odredbi” to “tehnički onemogućeno u ovom trenutku”.

Ona je, komentirajući moguće mjere zabrane ulaska u Srbiju, rekla kako se stanje na granicama i u državama okruženja “prati svakodnevno”, ocijenivši da u ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem granica, ali da je “vrlo moguće da će u narednom razdoblju doći do promjene te odluke”, imajući u vidu događanja u okruženju.

Državni stožer je odlučio ponovno staviti u pripravnost privremenu covid bolnicu u dvorani Beogradska arena, koja je funkcionirala tijekom prvog vala koronavirusa kad je u Srbiji dnevni rekord broja oboljelih bio 484.

Komentiraj