Polaganjem vijenaca na Spomen ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada, u subotu je počelo svečano obilježavanje godišnjice osnutka te brigade u kojoj je u Domovinskom rata bilo angažirano oko 7.000 hrvatskih branitelja, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1.600 ih je lakše ili teže ranjeno.
Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj, gradonačenik Splita Andro Krstulović Opara, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, te državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić. Vijence su položila i izaslanstva grada Sinja i općine Šestanovac.

Svečani program nastavit će se mimohodom pripadnika Hrvatske vojske, braniteljskih udruga te gostiju Marmontovom ulicom i Rivom. Na Rivi će uslijediti prezentacija ronjenja Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, te dva akrobatska programa: pripadnika Počasno-zaštitne bojne te akrobatske grupe “Krila Oluje” kojoj će to biti prvi javni nastup na Rivi. Posebnu čestitku 4. gardijskoj uputit će KUD Jedinstvo iz Splita izvedbom završnog kola opere “Ero s onog svijeta.”
Na Rivi će biti izloženi oprema i naoružanje Hrvatske vojske. Uz dio naoružanja Hrvatske kopnene vojske, uplovit će i brodovi Hrvatske ratne mornarice, a bit će izložen i izviđačko-borbeni helikopter Kiowa Warrior kojem je to prvo javno predstavljanje u Splitu. U posebnom šatoru bit će postavljen simulator zrakoplova MIG 21 gdje se posjetitelji mogu okušati u pilotiranju, a mladi kroz prezentaciju vojnih studijskih programa saznati kako postati pripadnikom Hrvatske vojske. Za okrjepu, okupljenima na Rivi dijelit će se vojnički grah.

Povatak tradiciji 

Posebno svečano bit će u Lori, gdje će Dom Hrvatske vojske ponijeti ime prvog zapovjednika 4. gardijske brigade generala Ive Jelića, a u skladu s pokrenutim projektom Ministarstva obrane da se vojarne, vojni prostori i dvorane imenuju po zaslužnim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.
Jednako svečano bit će i na Dračevcu gdje će poslijepodne, u Spomen-kapelici Svetog križa, novi pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci uz ceremoniju uručenja crvenih beretki izreći svečanu prisegu. Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu, te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Svečanoj prisezi prethodit će program Moto kluba veterana 4. gardijske brigade te odavanje počasti stradalim pripadnicima te postrojbe. U Spomen-kapelici služit će se i sveta misa zahvalnica.
Na Dračevcu je planiran i doskok padobranaca djece veterana 4. gardijske brigade sa stjegovima, te pokazni vojno-akrobatski nastup Počasno-zaštitne bojne.
Svečana akademija održat će se u večernjim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

Komentiraj