SPEKTAKL: Uprizorena Bitka kod Stubice iz 1573.

Kod Dvorca Stubički Golubovec uprizorena jeu subotu povijesna Bitka kod Stubice, završna bitka Seljačke bune iz 1573. godine, a u njoj je pred brojnom publikom, među kojom je bio i izabrani predsjednik Zoran Milanović, sudjelovalo tristotinjak statista.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U organizanizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turističke zajednice područja Donja Stubica, vjerno je prikazana povijesna bitka kod Stubice, u kojoj su se sukobili tadašnji kmetovi pod vodstvom Matije Gupca s vojskom feudalaca predvođenih Franjom Tahijem.

Okupljanje kmetova i posjetitelja održalo se u centru Donje Stubice, nakon čega su posjetitelji su sudionici u povorci krenuli prema dvorcu Stubički Golubovec.

U prikazu pobjede Tahijeve vojske nad kmetovima sudjelovalo je više rodova vojski, pješadija s kratkim i dugim oružjem, s vatrenim oružjem, streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje.

Manifestacija je okupila više stotina posjetitelja, a osim uprizorenja bitke, održava se cjelodnevni sajam starih zanata te popratni zabavni program, u sklopu kojeg je i nastup grupe Let 3.

Manifestacija “Seljačka buna – Bitka kod Stubice 1573.” u stubičkom kraju traje od 1. veljače.

Komentiraj