Španjolski premijer traži produljenje izvanrednog stanja do 21. lipnja

Španjolski predsjednik vlade Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako je njegovoj zemlji potrebno dodatnih 15 dana izvanrednog stanja, koje bi trajalo do 21. lipnja, kako bi „definitivno završila zdravstvena kriza“ uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Sánchez će stoga ovaj tjedan zatražiti od parlamenta novo, šesto produženje izvanrednog stanja kojim se ograničava kretanje i okupljanje 47 milijuna stanovnika.

„Jako puno smo napredovali“, istaknuo je premijer na konferenciji za medije u Madridu. „No bit će nam potrebno još jedno, posljednje produljenje izvanrednog stanja, kako bi smo dovršili ono što smo počeli“, dodao je.

Vlada kroz četiri faze (od 0 do 3) namjerava popustiti mjere uvedene 14. ožujka.

U ponedjeljak je 70 posto populacije ušlo u fazu 2, u kojoj nema određenog dnevnog rasporeda za izlazak u slobodnu šetnju, smije se okupljati do 15 osoba te svi trgovački centri, bez obzira na veličinu, smiju otvoriti vrata.

Najveći gradovi Madrid i Barcelona, najpogođeniji virusom, ostali su u fazi 1.

Nakon 21. lipnja stanovnici Španjolske bi se mogli slobodno kretati unutar svake od 17 autonomnih pokrajina, a od 1. srpnja će smjeti putovati diljem zemlje. Tada Španjolska namjerava otvoriti granice stranim turistima.

Koronavirusom se u Španjolskoj inficiralo ukupno 239.430 stanovnika. Na dnevnoj razini bilježi se 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je ukupno 27.127 osoba.

Komentiraj