Sokolar: “Nitko ne želi zabranjeni grad, ali sigurnost mora postojati”

Hrvatska nije carevina i nitko ne želi stvoriti zabranjeni grad na Gornjem gradu, ali određene mjere sigurnosti moraju postojati, kazao je za HRT bivši načelnik Zadarske policijske uprave i Uprave za granice MUP-a Zlatko Sokolar.

“Ako se želi imati sigurnost, a apsolutne sigurnosti nema, mora se postići minimum, ako želimo štiti sebe, naše dužnosnike, onda se mora napraviti korak dalje”, kazao je Sokolar komentirajući jučerašnji incident na Markovu trgu. “Stjecajem okolnosti nije došlo do većih žrtava. U razvoju hrvatske policije imali smo projekt policija u zajednici, gdje se pokušalo stvoriti zajedništvo između policije kao represivnog organa i naroda. To nije uspjelo”, ocijenio je Sokolar, rekavši kako Markov trg “treba na određeni način zatvoriti, a javnost će se morati priviknuti”.

On tvrdi da je policija sposobna, ali “očito robuje i političkim odlukama i međusobnim klanskim i ostalim sukobima”. Sokolar vjeruje da postoje planovi osiguranja zgrada Vlade i Sabora, “ali to na političkoj razini nije prošlo”. “Moram napomenuti da je apsurdno da je kod osiguranja štićenih osoba voziti ih u blindiranim vozilima, a s druge strane se svatko može ušetati u Sabor i Vladu”, kazao je.

Sokolar je naveo i da mediji stvaraju nemir te spomenuo objavljenu informaciju lista da su se napadač i ranjeni policajac poznavali, odnosno da je riječ o osobnom sukobu. “Osobno poznajem policajca i znam da je ta informacija lažna i da je naštetila i njemu i njegovoj obitelji. Osobno sam nazvao u novinara velikog lista i rekao mu zašto to pišete, te da to stvara još veću bol kod svih tih ljudi”.

Upozorio je i na kontroverze oko pravne zaštite policajaca, naročito onih koji upotrijebe vatreno oružje. “Napravljena je analiza i pokušaj da se uredi i to pitanje da kad država pravda uporabu oružja i da stane iza policajca. Me vrlo često u građanskom postupku to pada i država bude odgovorna za sve štetne posljedice. Država plaća odštetu, imali smo slučaj o preko milijun kuna, a u kasnijim postupcima država se nastoji refundirati kroz regresnu tužbu od tog istog policajaca. Dakle, to samo ukazuje na težinu svog tog problema. Za 4000 ili 5000 kuna braniš državu i ideale, a nakon toga imaš ovakve probleme”, iznio je policijsku stranu problema.

Taj ranjeni policajac je, kaže, uz rad završio višu kriminalističku školu, početkom devetog mjeseca je unaprijeđen u policijskog narednika, ali i dalje čuva ćoškove zgrade Vlade ili tko zna što drugo. I kad želiš profesionalno napredovati nemaš, kaže Sokolar, “poguranac” koji drugi imaju.

Komentirao je i tvrdnju glavnog ravnatelja policije Nikole Miline kako nije bilo naznaka da bi zločin mogao biti počinjen. “Stalno govorimo, nije bilo naznaka. Možda će biti brutalno ako ovo kažem, ali što se događa ako se jedan mladi čovjek slika na Facebooku ili izražava želje, u konkretnom slučaju oko Srba, pa nitko nije reagirao. A za neku budalaštinu koju netko od nezaposlenih ili umirovljenika napišu, sustav vrlo promptno reagira”, komentirao je Sokolar. “Država ima sustav i instrumente i neka radi svoj posao, to ljudi od nje očekuju, a ovo nas je vratilo u propast”, zaključio je.

Komentiraj