SNAŽAN POTRES U SPLITU Baldasar: ‘Nema veće materijalne štete, Split je spreman u slučaju novog potresa’

HINA/ ds

Potres jačine pet stupnjeva po Richteru danas u 13:58 sati zatresao je Hrvatsku i BiH, piše Index.

Epicentar je bio u Jadranskom moru, osam kilometara od Trogira, na dubini deset kilometra. Osjetio se u Splitu, Makarskoj, na Hvaru, pišu 24 sata.

Na društvenim mrežama pišu kako se zemlja dosta zatresla, a najviše se osjetilo u Splitu i cijeloj srednjoj Dalmaciji.

“U Splitu se potres osjetio iznimno snažno, kod nas u stanu su popadale sve stvari s polica”, izjavila je svjedokinja za Index.

Prema najnovijim informacijama učenici osnovne škole ‘Manuš’ nalaze se ispred ustanove, dok roditelji masovno dolaze po njih. Prema riječima ravnateljice Marite Guć ako se potres ne ponovi do 15 sati, nastava bi se trebala održati po rasporedu.

Slobodna Dalmacija javlja da je velika panika zavladala i u zgradi splitskog poglavarstva čiji su zaposlenici počeli napuštati svoja radna mjesta, a uskoro su djelatnici pušteni kući.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je kako potres nije načinio veću materijalnu štetu.

‘Imamo izvještaje o načinjenoj šteti, ali radi se o napuknućima, nema velikih šteta. Mi smo preporučili ravnateljima osnovnih škola da ipak ne održe nastavu iz predostrožnosti, ali oni će odlučiti. Ja sam zgradu Uprave grada pustio kući’, rekao je Baldasar za N1 televiziju.

Gradonačelnik Splita naglasio je kako će vjerojatno trebati dva dana da se doznaju sve ključne informacije o potresu. ‘Nije bilo ništa strašno. Čuo sam za ulegnuća, nije to ništa strašno, nema nikakvih posebnih šteta, cijevi nisu napukle, i odmah ćemo ići u sanaciju. Potres je neugodan, opak, ali nadamo se da se neće ponoviti’.

Također je dodao da su službe i bolnice spremne, u slučaju da se potres ponovi. ‘Ni najveći seizmolozi ni vulkanolozi ne mogu predvidjeti potres, ali mislimo da neće biti problema’, kazao je Baldasar.

Komentiraj