Smoković iz Domovinskog pokreta povlači se iz kampanje radi presude o korupciji

Davorka Smoković, kandidatkinja na listi Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici, povlači se iz predizborne kampanje, nakon što je prema pisanju Telegrama otkriveno kako je kao bivša državna odvjetnica iz Pazina nedavno pravomoćno osuđena za korupciju, a presudu je potvrdio Vrhovni sud.

Podsjetimo,Uskok je 2009. godine osumnjičio Golemovića i Davorku Smoković te još nekoliko policajaca, jednog carinika i poreznika za lanac korupcije. Golemoviću su, prema presudi, odavali informacije iz postupka poreznog nadzora što je vođen protiv njega. Davorka Smoković osuđena je jer je tražila od policajca da što sporije istražuje Golemovićev slučaj.

Nakon što je objavila da se povlači iz kampanje, objavila je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Iako nikakvu presudu Vrhovnog suda još nisam dobila i pripremit ću se za podnošenje tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske, ne želim da se moj navodni teret u bilo kojem smislu prenosi na Domovinski pokret. Stoga, ukoliko osvojim mandat, dat ću ga na konzumaciju Domovinskom pokretu i koaliciji okupljenoj oko njega.

Želim istaknuti kako, ako je zaista potvrđena prvostupanjska sudska presuda, mene se u njoj ne tereti da sam primila ikakav dar, naknadu ili protu-uslugu za navodno pogodovanje. Suđenje traje od 2009. godine, a mene se tereti da sam počinila službeničko kazneno djelo iako u predmetu na čiji sam tijek navodno utjecala nisam imala nikakve ovlasti, a ni položaj – što je preduvjet za kaznenu odgovornost službenika prema zakonodavstvu koje je važilo u 2009. godini. Kazneni zakon se u međuvremenu promijenio, na način da se smatra da je takvo kazneno djelo izvršeno tek ukoliko nastupi štetna posljedica – dok se mene u ovom predmetu tereti bez posljedice. Naposljetku je Sud odustao od utvrđivanja što sam ja to točno tražila da se učini ili ne učini za korist Dražena Golemovića, nego je tek općenito zaključio da sam tražila „nešto“, što bi bilo u njegovu korist.

Kao osoba s dugogodišnjim iskustvom u kaznenom pravu možda sam naivno vjerovala u to da i u tom mom postupku nekog zanima prava istina, vladavina prava, ali čak i ova nagla konačna odluka koja dolazi u trenutku kada sam se kandidirala protiv vladajuće stranke, nakon što mi se sudilo preko jedanaest godina, govori nešto o hrvatskom pravosuđu”, poručila je Smoković.

Komentiraj