SMIRIVANJE TENZIJA: Vučić pozvao članove predsjedništva BiH u Srbiju

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić uputio je službeni poziv predsjedniku predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću i članovima Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću da zajednički posjete Srbiju, priopćeno je u utorak u Beogradu.

 

  • Vučić je podsjetio da ga je upravo Bakir Izetbegović pozvao u Srebrenicu, jamčeći mu sigurnost, ali da se tijekom komomoracije u Potočarima nije čak ni pozdravio s njim.

 

Vučić je u pismu članovima predsjedništva BiH napisao kako ih poziva u uvjerenju da su dvije zemlje “čvrsto i trajno opredijeljene” za jačanje međusobnih bilateralnih odnosa i rješavanje svih otvorenih pitanja “u izravnom dijalogu i duhu dobrosusjedstva, a na dobrobit građana dviju zemalja”, navedeno je u priopćenju srbijanske vlade.

“Želim i uložit ću ogromnu energiju da nastavimo raditi i surađivati, a da strasti iz prošlosti ostavljamo po strani”, rekao je Vučić kako prenosi srbijanska radio televizija.

Vučić je ocijenio kako “ništa nije važnije od razgovora”, jer smatra da su mir i stabilnost u susjedstvu preduvjeti za blagostanje.

“Vidim da polako ali sigurno razum pobjeđuje na svim stranama i ljudi razumiju što su greške svakog od nas”, rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da ga je upravo Bakir Izetbegović pozvao u Srebrenicu, jamčeći mu sigurnost, ali da se tijekom komomoracije u Potočarima nije čak ni pozdravio s njim.

“Ne govorim o kazneno-pravnim posljedicama, već o ljudskim gestama. Ovo prvo me ne zanima, jer je to posao nadležnih tijela BiH”, objasnio je predsjednik srbijanske vlade.

Subotnji napad na Vučića na komemoraciji za srebreničke žrtve u Potočarima i dalje je među udarnim temema beogradskih medija, a on smatra da se “takva situacija ne bi mogla dogoditi nijednom gostu u Srbiji”.

“Da se onako nešto dogodilo mome gostu, ja bih se zaletio braniti ga”, rekao je.

Komentiraj