Presuda haškog sudskog vijeća koje je čelnika srpskih radikala Vojislava Šešelja oslobodilo svih točaka optužnice nije šokantna samo za žrtve politike u kojoj je Šešelj krajem 90-ih bio jedan od aktera, nego je svojom argumentacijom iznenadila i pravne stručnjake jer se može shvatiti kao prihvaćanje interpretacije raspada Jugoslavije koju zastupa Srbija, ocjenjuju se u petak u slovenskim novinskim komentarima.

“Presuda je iznadila pravne stručnjake, ne toliko zbog ocjene da Šešeljeva povezanost s ratnim zločinima šešeljevaca u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini optužnicom nije dokazana. Veće je iznenađenje da je sud u obrazloženju takve presude upotrijebio iste argumente koje je iznijela srbijanska vlada pred Međunarodnim sudom u Haagu (ICJ), u svojoj obrani od hrvatske tužbe za genocid”, navodi u komentaru ljubljansko “Delo”.

“Tužiteljstvo će se na ovakvu presudu Šešelju vjerojatno žaliti, što ne znači da će Šešelj u drugom stupnju biti i osuđen, ali u toj presudi po svoj prilici neće iznositi argumentaciju kako je isključivi cilj Beograda u balkanskim ratovima bio obrana Srba i očuvanje Jugoslavije”, navodi se u komentaru Vilija Einspielera u “Delu”.

Vodeći slovenski list i drugi istaknutiji mediji u Sloveniji prenose mišljenje mnogih pravnih stručnaka kako je presuda Šešelju nelogična te u suprotnosti s pravnom logikom ranijih presuda optuženicima te da čak “vrijeđa logiku i zdravu pamet”, donosi razočarenje žrtvama, a  svakako neće doprinijeti pomirenju, političkoj katarzi i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Oslobađajuća presuda nosi političke posljedice – “Dnevnik”

Oslobađajuća presuda Šešelju nosi mnoge i slojevite političke posljedice, u prvom redu u srpskoj politici, ali i šire, navodi ljubljanski dnevni list “Dnevnik”, te navodi da Šešeljeva stranka nakon ovog poteza Haaga sigurno prelazi 5-postotni prag na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

– To ne znači da će Šešeljevi radikali postati glavni politički faktor koji će promijeniti Srbiju naglavce, ali će biti glasniji i prisutniji.

Na “paradoksalan” način to će pomoći i sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću jer će u prizmi jačanja Šešeljeva ultranacionalističkog bloka Vučić za Zapad “i dalje biti političar koji brani demokratski i europski poredak”, navodi “Dnevnik” koji se poziva na neke njemačke analize.

List pri tome navodi ocjene Dušana Reljića iz njemačkog instituta za međunarodna i sigurnosna pitanja, prema kojima u tzv. regiji već duže vremena postoji i šira tendencija “jačanja nasljednika onih sila koje su proizvele ratove u nekadašnjoj Jugoslaviji”, a koji su po njemu jaki i u Srbiji, u BiH i Hrvatskoj.

Te su stranke Šešeljevim oslobađanjem dobile mnogo materijala za svađe pa će doći do novih verbalnih ispada u krugu Beograd-Zagreb-Sarajevo, što će opteretiti ionako lošu političku klimu u regiji, kazao je Reljić, prenosi slovenski “Dnevnik”.

Komentator istog lista Zoran Senković podsjeća među ostalim da je Šešelj bio privremeno pušten na slobodu “iz humanitarnih razloga iako humanost nije pokazivao prema svojim žrtvama”, te da mu je bilo naloženo da ne smije politički djelovati, čega se nije pridržavao nego i dalje agitira i ponavlja svoju zapaljivu političku retoriku.

“Šešelj nastavlja s poticanjem nacionalističkih strasti, pozivanjem na osvetu i rušenje vlasti, prijeti susjednim državama i traži ispravljanje nepravdi  nanesenih Srbiji u ratovima u kojima je ona krvarila – iako u njima službeno nikad nije sudjelovala”, navodi Senković u komentaru.

“Ako suci sada tvrde da Šešelj nije mogao znati kakve će grozne posljedice imati Šešeljevo huškanje i govor mržnje, onda i odluku kojom su ga pustili na slobodu iz humanitarnih razloga mogu naknadno braniti tvrdnjom da nisu mogli znati kako će se Šešelj ponašati na slobodi. Ali, to više nije pravno pitanje”, navodi komentator.

Komentiraj