Slovenski ARSO izdao crveno upozorenje: Intenzivni pljuskovi, izlijevanje mora

Autor:

Screenshot ARSO

Slovenska Agencija za okoliš (ARSO), pandan našem DHMZ-u, objavila je za noć s četvrtka na petak crveno upozorenje za više od polovice zemlje, najavljujući snažnu vremensku frontu koja će donijeti intenzivne pljuskove te izlijevanje mora.

Kako je za Radio Slovenija u četvrtak ujutro izjavila Veronika Hladnik Zakotnik, meteorologinja Agencije za okoliš (ARSO), kiša će prema večeri na zapadu jačati i tijekom noći postupno zahvatiti cijelu Sloveniju, a u dijelovima zemlje mogući su jači i dugotrajniji pljuskovi.

‘Glavni događaj bit će između osam sati navečer i petka do 12 sati, pa u tom vremenu očekujemo obilnije oborine, osobito na sjeveru, sjeverozapadu i u dijelu središnje Slovenije. Količina oborina će biti negdje između 40 i 80 l/m², ali lokalno može biti i oko 100 litara ili nešto više. Ova količina oborine će pasti negdje iza 15 sati, što nas zabrinjava, jer je teren opet prethodno natopljen, a vodostaj povišen’, rekla je Hladnik Zakotnik.

Arso najavljuje da će poplaviti i more – u petak ujutro tijekom plimnog vala očekuje se oko 50 centimetara plavljenja iznad razine mora. Ipak, očekuje se da će kiša u Sloveniji prestati do poslijepodne.

Upozorenju se priključila i popularna prognostičarska stranica Neurje.si, čiji meteorološki izračunu lokalno prognoziraju i preko 150 mm oborine. Oni upozoravaju da je more je još uvijek vrlo toplo (21°C), što u praksi predstavlja dodatni izvor energije (vlage) za dugotrajne oborine, a tu je i jak jugozapadnjak koji u primorskom području ponegdje može zapuhati i do 100 km/h.

Mjesta koja su pretrpjela veliku štetu tijekom nedavnih poplava mogla bi se ponovno naći na udaru jer su neki vodotoci još uvijek neregulirani pa bi voda mogla otjecati na drugačiji način od uobičajenog, upozoravaju s Neurja i dodaju da će opasnost ponovo predstavljati odroni.

Na stranicama hrvatskog DHMZ-a u odjeljku ‘Upozorenja za sutra’ još uvijek stoji žuto upozorenje za cijelu zemlju, izuzev pučine Kvarnera i Istre pod narančastim upozorenjem. Imajući u vidu ranija iskustva, kao i činjenicu da, u slučaju velikih padalina, bujični tokovi obično dolaze upravo iz Slovenije, ovo slovensko upozorenje treba ozbiljno shvatiti, javlja Tportal.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.