Slavonska kobasica postala proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Autor:

09.02.2013., Osijek - U cilju promicanja domace slavonske kobasice kao autohtonog hrvatskog proizvoda udruga Donjogradski kobasicar Osijek organiziro je 10. ocjenjivanje slavonske kobasice. Donjogradska kobasijada najstarije je natjecanje u ocjenjivanju domace slavonske kobasice u Hrvatskoj.rPhoto: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Europska komisija u petak je odobrila ‘Slavonsku kobasicu’ kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Postupak zaštite naziva ‘Slavonska kobasica“ pokrenula je Udruga Čuvari slavonske tradicije koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom “Slavonska kobasica”.

‘Slavonska kobasica’ je  trajna kobasica koja se sastoji od mljevenog svinjskog mesa i masti, začinjena kuhinjskom solju i začinima: paprikom, mljevenim paprom i češnjakom. Proizvodi se u Slavoniji na sjeveroistoku Hrvatske. ‘Slavonska kobasica’ stekla je  ugled korištenjem tradicionalnog recepta, koji se koristi do danas i ima ključnu ulogu u razvoju njezinih specifičnih organoleptičkih svojstava.

Taj novi naziv dodat će se popisu od 1618 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.