Slavoljub Penkala karijeru je izgradio u Zagrebu, mnoge njegove izume koristimo i danas

Autor:

Nacional

Inženjer Eduard (Slavoljub) Penkala bio je jedan od najznačajnijih izumitelja ranog 20. stoljeća. Bio je hrvatski kemijski inžinjer i izumitelj, poljsko-židovskog i nizozemskog porijekla. Rođen je 1871. u Liptószentmiklósu, Mađarska (danas Slovačka).

Godine 1900. izabrao je Zagreb kao prebivalište svoje obitelji i nastanio se na današnjoj adresi Trg kralja Tomislava 17 u Zagrebu. Tu je započela njegova sjajna karijera. S vremenom je svom imenu dodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

U Zagrebu je izgradio karijeru i postao jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća, a mnoge njegove izume koristimo i danas. Uz prvu „kemijsku“ olovku i nalivpero, spomenimo i termos bocu, anodne baterije, lijek protiv reume, prašak za pranje rublja, tekući preparat za impregnaciju željezničkih pragova, tlakomjer, dinamometar, vagonske kočnice, sastav tračnica…

Zanimljivo je napomenuti kako je Penkala veliku pažnju posvećivao reklamiranju: tako je jednog praktikanta 1910. u Grazu odjenuo u elegantnu odjeću i dao mu u ruku da nosi ogromnu penkalu poput štapa za šetnju. Mladić se samo šetao a građani su se osmijehivali originalnoj reklami. Uz to je sam osmislio dizajn zaštitnog znaka svog poduzeća: simpatičnog čovječuljka s ogromnim ušima i špicastim nosom, što je ustvari bila Penkalina karikatura.
U svojim naporima razvoja industrije Slavoljub Penkala nenadano umire 5. veljače 1922. godine, nakon službenog puta s kojeg se vratio s upalom pluća. Tako je u 51. godini prekinut život jednog velikana stvaralaštva, a šteta je kako do danas nisu završena istraživanja njegova cjelokupnog djelovanja na području izumiteljskog rada.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.