Slavoljub Penkala patentirao je mehaničku olovku prije 115 godina, uslijedili su brojni drugi izumi

Autor:

ilustracija mm

Eduard Slavoljub Penkala rođen je 1871. godine u Liptovskom Mikulášu u Slovačkoj. Studirao je u Beču i Dresdenu, gdje je i diplomirao na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi, a zatim doktorirao organsku kemiju. U Zagrebu, u koji dolazi 1904. godine, započinje njegova blistava karijera, a nova ga se domovina toliko dojmila da svom krsnom imenu dodaje i ime Slavoljub.

U suradnji s Edmundom Mosterom osniva tvrtku Penkala-Moster koja započinje s proizvodnjom prvih gramofonskih ploča, na koje se već godinu dana kasnije snimaju izvedbe operetnih i opernih pjevača.

Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine, a već sljedeće godine i prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom. Penkaline olovke i nalivpera izvoze se u više od sedamdeset zemalja, a tvornica Penkala-Moster d.d. doživljava procvat i slovi kao jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

Penkala nastavlja s radom i na drugim područjima. Prijavljuje svoje patente za zračni jastuk te prema svojim nacrtima i zamislima izrađuje zrakoplov. Dovršava ga sljedeće godine kada je zabilježen i prvi let. U svojoj novoj tvornici Elevator d.d. započinje proizvodnju glasovitog Radiuma Vinovica, preparata protiv reumatičnih bolova, prvih deterdženata za pranje rublja, sredstava za impregnaciju drva, te pečatnih voskova i sl.

Eduard Slavoljub Penkala umire iznenada u zimi 1922. u 51. godini života od posljedica upale pluća.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.