Slavoljub Penkala izumio je penkalu, termofor, kočnice, deterdžent….

Rodio se 1871. godine u mjestu Liptovsky Mikulaš u današnjoj Slovačkoj, gdje je njegov otac Franciszek (po porijeklu Poljak) radio na mjestu višeg katastarskog inženjera. Majka Maria je bila nizozemskog porijekla. Pri samom rođenju dobio je ime Eduard, a nakon što je došao u Zagreb, preimenovat će ga u Slavoljub.

Još je kao mlad pokazivao interes za praktičnu mehaniku te je s velikim zanimanjem rastavljao satove kako bi dokučio njihov način rada. Također je pokazivao interes za prirodu, a prije svega su ga se dojmile ptice i leptiri. Uz sve to pokazivao je zanimanje za glazbu, a neko je vrijeme svirao i to na nekoliko različitih glazbala.

Zahvaljujući mnogobrojnim izumima, a broji ih se preko sedamdesetak, smatra se jednim od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Njegov opus obuhvaća izume s područja medicine, mehanike, kemije, fizike, aeronautike: mehanička olovka, nalivpero s krutom tintom, držač nalivpera i olovke, termos-boca i termofor, rotacijska četkica za pranje zubi, ebonit (masa od koje su se izrađivale gramofonske ploče), deterdžent za pranje rublja, insekticid, lijek protiv reume, preparat ksilolit – antiparazitik za tretiranje željezničkih pragova, sustav za mjerenje protoka tekućine, kočnice za vagone, manometar, anodna baterija, džepna baterijska lampa, obrtna turbina, dinamometar, specijalni mikrofon, prislušni uređaj …

Umire iznenada 5. veljače 1922. u 51. godini života od posljedica upale pluća.

Komentiraj