Škugorov mađarski šef György Patkó postao je izvršni direktor Petrola, a Sándor Fasimon je u MET-u

Nacional otkriva zašto izvori bliski Petrolu misle da je direktor koji je trebao nadgledati Škugora bio ‘kolateralna žrtva’ plinske afere te je zato morao otići iz MOL-a

Nacional je od više neovisnih izvora iz poslovnog miljea povezanog s energetskim sektorom doznao da bivši direktor Komercijalnih poslova i optimizacije u Ini, Mađar György Patkó, koji je s te pozicije smijenjen odmah nakon izbijanja plinske megaafere i uhićenja Damira Škugora, bivšeg direktora sektora trgovine plinom u Ini, više nije zaposlenik mađarskog MOL-a, nego je dobio novu poziciju u slovenskom Petrolu. Izvor blizak Upravi Petrola to je za Nacional neslužbeno potvrdio. Patkó je već i službeno predstavljen kao izvršni direktor Petrola. No nije posve jasno je li postavljen kao izvršni direktor za Hrvatsku ili Sloveniju. Naime, Nacionalovi izvori tvrde da je Patkó u istome danu najprije bio predstavljen kao izvršni direktor za Hrvatsku, ali je potom poslijepodne unutar kompanije došlo do informacije da će ipak biti izvršni direktor za Sloveniju. Izvor blizak Upravi Petrola potom je neslužbeno potvrdio da će Patkó biti izvršni direktor za sva tržišta, dakle direktor na razini cijele grupacije Petrol.

Nacional je u ponedjeljak poslijepodne poslao upit Službi za odnose s javnošću Petrola, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor, pa ćemo ga na web stranici Nacionala objaviti čim stigne.

Neki od izvora koji su Nacionalu potvrdili tu informaciju smatraju da je Patkó u Petrol imenovan u dogovoru s vrhom MOL-a te da se „MOL ne odriče svojih ljudi“. Inače, Patkó je vezan za Hrvatsku jer je njegova supruga Hrvatica te imaju dvoje djece.

Izvori bliski Petrolu tvrde da je u cijeloj plinskoj aferi Patkó zapravo bio „kolateralna žrtva“.

György Patkó, bivši direktor Komercijalnih poslova i optimizacije u Ini, nadređen Škugoru. FOTO: Screenshot/YouTube

“On je morao otići iz MOL-a zbog afere Škugor, ali u energetskom sektoru slovi kao pošten i profesionalan čovjek. Ne vjerujem da je on išta skrivio u toj aferi, već je morao otići kao kolateralna žrtva“, kaže izvor blizak Petrolu.

Izvori bliski Ini, međutim, ne vjeruju da je Patkó „obična“ kolateralna žrtva.

„On je možda kolateralna žrtva u smislu da nije bio na čelu ekipe, već je samo izvršavao njihove naredbe, a onda su ga morali maknuti. Ne vjerujem da Patkó snosi kaznenu odgovornost, ali može se postaviti pitanje snosi li moralnu odgovornost jer svatko u poslovnom svijetu zna da je on bio neposredni šef Škugoru“, tvrdi jedan od upućenih sugovornika bliskih Ini.

Patkó je nakon uhićenja Škugora brzinski smijenjen, kao i svi mađarski članovi Uprave koji su sami podnijeli ostavke, i najprije je sklonjen u Mađarsku, no potom se ponovo počeo pojavljivati u Hrvatskoj. On je po hijerarhiji bio treća razina odlučivanja, s jedne strane izravno nadređen Škugoru, koji je bio četvrta razina odlučivanja, ali i izravno podređen tadašnjem predsjedniku Uprave Ine Sándoru Fasimonu. Naime, sustav upravljanja koji je MOL postavio s ciljem da zaobiđe hrvatske članove Uprave funkcionira tako da su direktori treće razine, a jedan od njih je bio i Patkó, izravno podređeni mađarskom predsjedniku Uprave.

Sándor Fasimon, bivši predsjednik uprave Ine, ostao je u sutavu MOL-a, a zadužen je za Aziju. FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Inače, bivši predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon ostao je u sustavu MOL-a, ali je dobio poziciju u MET Grupi. MET Grupa (MOL Energy Trade Group) je u suvlasništvu ljudi iz vrha MOL-a, a sjedište tvrtke je u Švicarskoj. Na njihovoj internetskoj stranici 1. ožujka bilo je objavljeno:

MET Group sa sjedištem u Švicarskoj najavljuje da će se Sándor Fasimon pridružiti tvrtki kako bi vodio postavljanje azijskih operacija MET-a.“

Zanimljivo, Sándor Fasimon vjerojatno je još uvijek emotivno vezan za Inu jer nije promijenio podatke na svom LinkedIn profilu, gdje i dalje stoji da je predsjednik Uprave Ine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner